Poker is hot, ook onder studenten. Bedrijfseconoom aan de EUR Martijn van den Assem noemt het begrijpelijk dat de Nederlandse overheid pokeren in toom wil houden, maar volgens hem moet ook rekening gehouden worden met de verborgen educatieve waarde.

In een stuk op EconomieOpinie.nl legt Van den Assem uit dat veel economiestudenten goede pokerspelers zijn, omdat het kaartspel vol zit met economielessen. Zo komt de uitgebreide kennis van statistiek en dus kansberekening goed van pas. Wie namelijk weet hoe groot de kans is dat een kaart of een combinatie van kaarten wordt omgedraaid, kan beter inschatten of een inzet winstgevend is of niet.

Als econoom bezit de studentpokeraar ook kennis van menselijke beperkingen in beslissingssituaties met risico. Een van de verschijnselen is dat veel mensen verkeerde conclusies trekken over kansen na een reeks van waarnemingen. Bij poker verwachten zij niet dat een speler die een aantal keer achter elkaar een goede hand heeft en opnieuw flink inzet, weer goede kaarten bezit. Een economiestudent zal deze systematische denkfout herkennen en niet in de val trappen.

Lees hier het uitgebreide opiniestuk