In september beleeft de EUR een piek qua toestroom van internationale studenten. Het woningaanbod is ontoereikend en daarom kan een deel van hen niet aan woonruimte geholpen worden. Oplossingen zijn in de maak.

Hoeveel studenten precies buiten de boot vallen is nog niet bekend, want op dit moment wordt door woningcorporatie Stadswonen nog druk gematcht. Naar schatting gaat het om ongeveer tweehonderd studenten, waarvan 150 niet hebben gereageerd op een aanbod van Stadswonen. Bas Takens van het SSC Erasmus Facilitair Bedrijf heeft geen zicht op de redenen hiervoor. Misschien hebben zij via een andere weg woonruimte gevonden of zien zij af van een studie aan de EUR. Het aantal kamerzoekende internationale studenten zou dus hoger kunnen liggen. Het tekort bestaat overigens alleen in september, in het tweede semester staat mogelijk een gedeelte van de woonruimte leeg.

De toewijzing van de 520 beschikbare kamers gebeurt op basis van differentiatie; internationale studenten die een jaar blijven krijgen bijvoorbeeld voorrang. Daarna geldt wie het eerst komt, die het eerst maalt. De studenten die niet kunnen worden geholpen krijgen tips mee hoe zij een kamer kunnen bemachtigen.

Daarnaast probeert de EUR in samenwerking met Stadswonen het tekort te beperken. Zo is er in juni een gezamenlijk besluit genomen om voor een periode van vijf maanden 77 woningen van een andere corporatie geschikt te maken voor de verhuur per 1 september.

Voor de toekomst heeft de EUR plannen voor een studentencomplex op de campus met circa driehonderd woningen, maar eerder kunnen internationale studenten terecht in het F-gebouw. De vergunning hiervoor zal naar verwachting in januari 2009 worden afgegeven, waarna nog enkele aanpassingen zullen plaatsvinden en zo honderd woningen extra op de campus worden gerealiseerd.

Wie wel een woonruimte krijgt toegewezen, betaalt – op het eerste gezicht – een stevige huurprijs als gevolg van de extra service die Stadswonen biedt. De short stay kamers worden namelijk gereserveerd voor de internationale studenten, zijn compleet ingericht en schoongemaakt op het moment van aankomst, hebben een internetaansluiting en alle servicekosten (gas, water en elektra) zijn inbegrepen.

De all-in startprijs voor een gemeubileerde en gestoffeerde kamer inclusief beddengoed en keukeninrichting bedraagt 380 euro per maand. Het betreft een onzelfstandige kamer in de Touwslagerflat, waarbij de faciliteiten (keuken, toilet en douche) met één andere bewoner moeten worden gedeeld. Een vrij luxe en volledig ingericht tweekamerappartement van de City Appartments wordt all-in verhuurd voor 806 euro per maand. Voor de inrichting geldt een afschrijvingstermijn, maar wordt vervangen als dat nodig is.