Sinds Wijnand Duyvendak moest opstappen vanwege zijn actieverleden, is de vraag ineens weer actueel: hoe ver kun je gaan in je protest? Mogen studenten faculteiten bezetten?

VVD-voorman Mark Rutte haalde zich als staatssecretaris van hoger onderwijs de woede van universiteits- en hbo-bestuurders op de hals toen hij de studenten aanspoorde om eens een paar dagen een faculteit te bezetten als er niet naar hen geluisterd werd. “Daar zijn hele praktische middelen voor”, zei hij destijds in het TV-programma Netwerk. “Lint kopen, het bord vinden waar de stoppen op zitten, noem maar op.” Hij wilde wel met de koffie rondgaan.

 

Daar staat hij nog altijd achter, zegt zijn woordvoerder nu: “De grens ligt volgens de VVD bij de wet. Een faculteit bezetten valt binnen de wet, want je mag demonstreren. Alleen kun je niet een jaar lang blijven zitten. Vernielingen, geweld en bedreigingen zijn natuurlijk uit den boze.”

 

Daar kunnen de studentenbonden zich wel in vinden. “Geen vernielingen, geen persoonlijk leed en geen geweld”, zegt ISO-voorzitter Merel van Wanrooij. “En we moeten altijd eerst proberen om met elkaar rond de tafel te zitten. Actie is het allerlaatste redmiddel.” HOP