Doordat studenten zichzelf testen hoopt de universiteit besmettingen snel te signaleren. De rijksoverheid stelt de zelftesten gratis beschikbaar aan het onderwijs.

Ed Brinksma, voorzitter van het CvB

Read more

Executive Board Chairman Ed Brinksma on reopening: ‘Self-testing is your moral duty’

Although absolutely not in favour of compulsory testing before students visit the campus,…

Het gebruik van de testen is op vrijwillige basis. Alle maatregelen die er al waren op de campus, zoals het houden van anderhalve meter afstand, regelmatig handen wassen, het gebruik van mondkapjes en het thuisblijven bij klachten, blijven gelden.

 Hoewel de testen niet verplicht zijn, adviseert het College van Bestuur nadrukkelijk er gebruik van te maken voordat je naar de campus komt. Testen moeten uit voorzorg thuis afgenomen worden, ook als er geen sprake is van klachten.

 De zelftest is eenvoudig af te nemen, doordat het staafje niet diep de neus in hoeft te gaan. In de gebruiksaanwijzing bij elke test zitten instructies voor de afname.

Weinig enthousiasme voor zelftesten

Uit een poll van EM bleek twee weken geleden dat niet veel studenten zitten te wachten op een zelftest. Ruim de helft van de studenten zei een zelftest te weigeren. Sommige studenten dachten per abuis dat ze moesten betalen voor de testen, dat is niet het geval. Een andere veel genoemde reden om niet te testen is dat studenten de test ‘te naar’ vinden, die wordt wellicht ondervangen dat bij de zelftest het staafje niet diep de neus in hoeft. Anderen noemden het ontstaan van ‘medische apartheid’ en schijnveiligheid.

Corona testen

Read more about the poll

Voluntary Covid test before lectures? More than half of EUR students would refuse

A survey held by Erasmus Magazine shows that more than half of EUR students would not use…