Uit het lezingencircuit in Rotterdam werd recent wel duidelijk: de mens zal zichzelf steeds verregaander upgraden: via nano- en informatietechnologie, robotica en genetica kan de mens verworden tot een hoogtechnologische superman, onsterfelijk en superintelligent.

Dat denken althans de wetenschappers die zichzelf transhumanisten noemen. Is die ontwikkeling tot supermens, die als een robot of in een computer verder leeft, de panacee voor al onze problemen, of is de ontwikkeling gevaarlijk en ethisch verwerpelijk? EM liet ‘transhumanisme-kenners’ aan de Erasmus Universiteit (zoals de filosoof Jos de Mul) aan het woord. En ook een echte transhumanist van de EUR, de sociologiestudent Jan Doeschot: “De transhumanisten denken wel degelijk na over mogelijke gevaren. Kunstmatig gefabriceerde virussen zouden zich kunnen verspreiden of zelf-replicerende nanobots kunnen zichzelf ongecontroleerd vermenigvuldigen. Zodanig, dat de hele wereld door een ‘grijze sluier’ wordt overspoeld. Maar wanneer we daar goed over nadenken kunnen we dat voorkomen.” Zie komende donderdag in EM 8. DR