Obama goede keuze?

Na twee jaar campagne voeren is de strijd om het Amerikaanse presidentschap gewonnen door Barack Obama. De Republikeinse kandidaat John McCain had een wonder nodig om nog te winnen en dit wonder is uitgebleven. Het overgrote deel van de Nederlanders zou op Obama gestemd hebben. Wat vinden EUR-medewerkers en studenten van de nieuwe Amerikaanse president?

George S. Yip, Dean and Professor RSM

“I spent election night sleeping because, with the six hour time difference from the US East Coast, I knew there would not be any results until it least 2 or 3 AM Dutch time. This is also because some elections ago the US banned exit polls as polls of voters on the east coast projected the winner, discouraging voters on the West Coast from bothering to vote. But I did wake up early to check the results on television the next morning.

The election certainly meant a lot to me. I normally vote Republican, but because of the significance of Obama as an African-American and because of his personal strengths I decided to vote Democratic.

I do think that President Obama will make changes. The first one of course by virtue of his election is in terms of race relations. The African American community is quite rightly very excited about his election. It is is the culmination of a very long road from the emancipation of slaves through the challenge of the civil rights movement from the 1960s onwards. Today no one can say to any American that he or she cannot eat equal to the highest achievement in the country.

The more immediate issue, of course, has to do with the economy. The American population has to be persuaded to accept and make sacrifices to turn the economy around. I believe he will start to take actions as soon as he is inaugurated. Particular actions of his will include increasing deficit spending in order to stimulate the economy.

In addition he will probably further reduce interest rates. So President-elect Obama has a huge job but I think he is up to it. His election will also help the rest of the world including Europe. I look forward to following his progress.”

(kopie 1)

Sorosh Shams (22), tweedejaars rechten

“Ik vind het geweldig dat Obama gewonnen heeft! Ik heb vandaag een tentamen, maar de verkiezingen speelden eigenlijk een grotere rol dan de toets. Vannacht ben ik tot 2 uur wakker gebleven, maar toen moest ik echt gaan slapen. Ik heb woensdagochtend meteen de tv aangezet en het goede nieuws gehoord.

De veranderingen waar Obama over predikt, zullen voor de Amerikanen eerder merkbaar zijn dan voor ons als Europeanen. Het maakte voor de ontwikkelingen in Europa niet veel uit of het Obama of McCain zou worden. Maar voor de Amerikaanse samenleving is het een grote stap vooruit. Dat er nog zo’n verschil is tussen de zwarte en de blanke bevolking in Amerika kunnen wij ons helemaal niet voorstellen in Nederland. Maar dankzij Obama zullen de mensen misschien minder in hokjes gaan denken, aangezien hij nu bewezen heeft dat je alles kunt bereiken wat je wilt.”

(kopie 2)

Gaby Bos (18), eerstejaars economie & bedrijfseconomie

“Heel goed dat Obama de nieuwe president van Amerika is. Ik heb veel vertrouwen in hem en ik geloof dat hij echt zijn best zal doen. Als er grote veranderingen gaan plaatsvinden, zullen de Amerikanen dit natuurlijk als eerste merken. Maar Amerika is een groot en belangrijk land, dus hier zullen we in Europa ook wel iets van meekrijgen. Het feit dat Obama de eerste zwarte president is, is wel een mijlpaal in de Amerikaanse geschiedenis. Ik kan me voorstellen dat de zwarte gemeenschap in Amerika hier blij mee is.”

(kopie 3)

Fred Winkler (27), zevendejaars rechten

“Ik ben blij dat Obama gewonnen heeft. Helemaal met zo’n verrassend grote meerderheid op McCain. Ik denk wel dat het lastig wordt voor hem om de economische crisis op te lossen. Ik hoop dat de Democraten een meerderheid in de Senaat behalen en dat hij zonder veel tegenwerking van de Republikeinen, zijn plannen kan gaan uitvoeren.

Voor de Afro-Amerikanen is Obama’s presidentschap een goede ontwikkeling. En niet alleen voor hen, maar ook voor andere bevolkingsgroepen in Amerika. Zij krijgen nu het gevoel dat er naar hen geluisterd wordt, en dat kan alleen maar goed zijn.”