De liefde voor puzzelen begon bij de coördinator bedrijfsvoering bij de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences al op jonge leeftijd. “Alle kinderen puzzelen wel eens, maar bij ons thuis ging het net een stapje verder”, vertelt ze. Haar moeder haalde regelmatig puzzels van vijfduizend stukjes tevoorschijn, die ze dan samen als gezin legden. Ze waren zo fanatiek dat Paula’s vader zelfs speciale planken timmerde die ze als puzzeltafeltjes op de bank gebruikten. Zo konden ze tegelijk puzzelen en tv kijken.

“Tot mijn twaalfde deed ik het zeker dagelijks. Daarna werd het wat minder, maar ik puzzelde nog vaak mee met mijn moeder”, vertelt ze. Ook haar zus is dol op puzzelen. “Zij doet het iets minder vaak dan ik, maar is wel competitiever, wat goed van pas komt tijdens het kampioenschap.”

Het begon als een grap

Vier jaar geleden zat Paula met een vriendin in het vakantiehuis van haar ouders. Ze waren bezig met een houten kinderpuzzel die haar vader ooit gemaakt had. Toen ontstond het idee om mee te doen aan het NK legpuzzelen. “Het begon als grap”, blikt ze terug. Haar zus en de zus van haar vriendin sloten zich aan en het team was compleet. “We schreven ons datzelfde jaar nog in. We haalden de finale en eindigden op de 24e plek.”

Ook de laatste twee jaar stonden ze in de finale. Paula voelt nog steeds gezonde spanning tijdens de competitie. “Maar de eerste keer was het spannendst. Nu weten we wie de concurrenten zijn, hoe de wedstrijd verloopt en waar we ongeveer staan.”

Waar veel teams zich intensief voorbereiden, blijft het team van Paula ontspannen. “We hebben wel oefenavondjes vanaf een maand voor de finale. Dan pakken we een puzzel van duizend stukjes, zetten de timer aan en gáán.”

Geen lange mouwen

nk legpuzzelen jigsaw puzzle haasteren april2025_3_paula etman
Paula en haar teamgenoten spelen op het kampioenschap. Beeld door: Paula Etman

Vorig jaar eindigde het team als zevende, en ook dit jaar hoopten ze op een plek in de top-tien. Dat lukte helaas net niet. “Het kampioenschap wordt steeds populairder, dus de concurrentie wordt ook groter.”

De finale vond twee weken geleden plaats in een grote sporthal in Roelofarendsveen. De deelnemende teams kregen een speciaal voor het kampioenschap ontworpen puzzel. Elk team heeft zo z’n eigen strategie om zo snel mogelijk te puzzelen. “Wij sorteren op kleur”, legt Paula uit. “Een puzzel met duidelijke kleurvlakken, zoals rood of paars, is veel makkelijker dan eentje die vooral uit grijzige of oranje tinten bestaat.” Ook een belangrijke strategie: draag nooit lange mouwen. “Voor je het weet, veeg je met je mouw een heel stuk puzzel van tafel.”

Haar team deed er 1 uur en 7 minuten over, terwijl de winnaars al na 51 minuten klaar waren. “Elke keer hoorden we gejuich van teams die klaar waren, dat haalde ons uit de concentratie.” Het team van Paula eindigde dit jaar op de dertiende plaats. “Helemaal niet slecht”, zegt ze lachend. “En dat terwijl we vooral meedoen voor de gezelligheid.”

Werk als puzzel

Hoewel ze niet meer dagelijks puzzelt, blijft het een geliefde hobby. “Ik zet het zelfs op mijn cv”, zegt ze. Als coördinator bedrijfsvoering komen haar puzzelvaardigheden goed van pas. “Mijn werk is eigenlijk ook één grote puzzel. Alles bij elkaar brengen, verbanden leggen, zoeken naar wat past. Gelukkig ben ik daar heel goed in”, zegt ze met een knipoog.

Jesse Millek UB onderzoek research peppermint munt thee Egypte pyramides_Feba Sukmana

Lees meer

Hoe een kopje thee leidde tot een wetenschappelijke publicatie die de mythe van piramidepepermunt ontkracht

Pepermunt wordt al sinds de oudheid medicinaal gebruikt in Egypte en gedroogde…

Nog geen reactie — begin de discussie!