Medezeggewattes? De medezeggenschapraden zijn niet altijd even bekend, toch heeft iedere faculteit er een – en nemen al die raden beslissingen die studenten én medewerkers aangaan. De komende weken vinden bij veel faculteitsraden verkiezingen plaats.
Het reglement moest ervoor aangepast worden, maar student Nanobiologie Bastiaan van Dijk was in 2023-2024 de eerste student Nanobiologie in de studentenfractie van de Gezamenlijke Vergadering (GV) van het Erasmus MC. In zijn zoektocht naar studenten Nanobiologie met interesse voor de medezeggenschap vond hij Tessa, toen nog actief bij de Studentenraad van Delft. Bij Klinische Technologie en Nanobiologie volgen studenten vakken in Delft én in Rotterdam. Tessa hoopt op haar beurt alle studies van het Erasmus MC tegelijkertijd in de GV in te krijgen.
“Medezeggenschap is voor veel studenten niet echt hip, ik weet dat veel mensen het zo zien”, vertelt ze. “Ik vind het echt hartstikke leuk. De inspraak, de discussies, je leert zoveel over het Erasmus MC. Niemand heeft door wat het bestuur hier allemaal beslist.” Tessa merkt dat ze soms andere opmerkingen heeft dan haar collega-raadsleden. “Ik weet niet of het komt omdat ik Nanobiologie studeer, of omdat ik gewoon een ander persoon ben. Ik hoor mezelf vaak zeggen: ‘Hoezo is dat normaal? In Delft gaat het anders.’ Bijvoorbeeld: daar is studievertraging veel normaler dan bij Geneeskunde, omdat studenten ook meer naast hun studie doen. Omdat studenten in Delft kunnen kiezen welke vakken ze wanneer doen en zo eerder studievertraging oplopen.”
Andere perspectieven, interessante discussies
Tot 12:00 uur op maandag 31 maart kun je jezelf verkiesbaar kan stellen voor de GV, universiteitsraad en de faculteitsraden. Van 9 tot en met 16 april kan er vervolgens gestemd worden. “Heb jij een mening over de gang van zaken binnen je studie, of de hele faculteit?”, stel je verkiesbaar is het advies van Tessa. Of wil je meer leren over besluitvorming en bestuur? Of allebei? Ook dan: “Meld je aan. Je leert vanzelf iedereen daar kennen, ook ik kende niemand.” Die oproep geldt ook studenten Geneeskunde, want zo stelt ze, het is juist belangrijk dat er verschillende mensen én perspectieven in de raad zitten.

“Binnenkort verspreid ik een enquête onder studenten KT (Klinische Technologie) en Nano(biologie)”, vertelt Tessa. De research masters (ook wel ‘rema’ genoemd) zitten volledig in het Erasmus MC. “Over de vraag of zij zich ook Erasmus MC-student voelen, en waarom wel of niet. Ik weet dat de meeste dat niet zo voelen – de meesten wonen bijvoorbeeld in Delft. En dat hoeft niet erg te zijn, maar als we iets aan dat gevoel kunnen doen, waarom dan niet?”
In een jaar waarin veel grote zaken spelen, zoals de aangekondigde onderwijsbezuinigingen en de overheidsplannen om minder internationale studenten toe te laten, merkte Tessa dat er onrust groeide onder internationale studenten. “Nano en rema zijn internationale studies, die studenten zijn bang dat ze hun opleiding niet af mogen maken. Dat hebben we als raad aangekaart. Een informerende en geruststellende mail naar die studenten is nog niet gestuurd, wel al geschreven. Donderdag is het weer GV, dan kunnen we er weer naar vragen.”