Maeijer haalde in 2009 haar diploma aan de Erasmus School of Law, bij de master International & European Public Law. Ze was toen beleidsmedewerker voor de PVV in de Tweede Kamer. De helft van haar scriptie is vrijwel woord voor woord overgeschreven, bleek eerder uit onderzoek van BNR.
De staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg meldt in een online statement dat haar scriptie ongeldig verklaard is en dat de examencommissie haar getuigschrift intrekt. “Dit besluit is een enorme klap voor mij persoonlijk. Ik heb met de beste intenties mijn studie afgerond, maar naar nu blijkt daarbij grote fouten gemaakt. Dat neem ik mijzelf zeer kwalijk en had nooit mogen gebeuren”, schrijft Maeijer.
Volgens de regels
Wel mag ze van de Erasmus Universiteit opnieuw een scriptie schrijven, zegt ze, en daarvan gaat ze gebruikmaken. “Die kans grijp ik met beide handen aan. Zodat ik mijn studie kan afronden op de manier die mij altijd voor ogen heeft gestaan. Namelijk met hard werken en volgens de regels.”
Haar graad is officieel nog niet ingetrokken, dat moet door het bestuur van de universiteit gebeuren. Wat de exacte voorwaarden zijn om haar graad opnieuw te halen is nog niet duidelijk. “Daarover moeten de examencommissie en Maeijer in gesprek, bijvoorbeeld over de geldigheid van eerder gehaalde vakken”, zegt een woordvoerder van de universiteit.
Plagiaatscanner
Het plagiaat van Maeijer kwam in november aan het licht toen BNR de scripties van alle kandidaat-ministers en staatssecretarissen van het nieuwe kabinet door een plagiaatscanner haalde. De scriptie van Maeijer was de enige waarin zoveel plagiaat werd aangetroffen. Volgens BNR was ongeveer de helft van de 69 pagina’s woordelijk overgeschreven.
Onjuist dat intrekking van een graad door het bestuur van de universiteit moet geschieden. Dat is louter aan de examencommissie, omdat zij gaat over de vaststelling van getuigschriften en de daaraan verbonden graad. Overigens is de graad van rechtswege komen te vervallen nu haar scriptie ongeldig is verklaard. Daarvoor is geen apart besluit noodzakelijk.
Reageren niet meer mogelijk.