Maeijer is staatsecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg. Volgens BNR kopieerde zij bij het schrijven van haar masterscriptie honderden stukken uit bestaande teksten van anderen. De nieuwszender liet de scriptie controleren door plagiaatsoftware die ook door universiteiten gebruikt wordt. Daaruit bleek dat meer dan de helft van de tekst uit andere bronnen kwam. Maeijer benoemt de meeste van die bronnen in haar lijst, maar bij 32 procent van de tekst ontbreken aanhalingstekens. Daardoor wordt volgens BNR ‘de indruk gewekt dat ze de gekopieerde passages zelf geschreven heeft’.

Geen verjaring

In de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) is geen verjaringstermijn voor fraude opgenomen. De examencommissie zegt dat zij de wettelijke taak heeft om de frauderegels te handhaven. “De commissie zal deze casus behandelen als elke casus en maakt geen onderscheid tussen studenten en oud-studenten, of tussen prominenten en niet-prominenten.” Als gedurende het onderzoek een concreet vermoeden van plagiaat wordt vastgesteld, worden betrokkenen gehoord voordat een besluit wordt genomen. Een woordvoerder van de universiteit zegt dat er nog geen duidelijkheid is over hoelang dat onderzoek zal duren. Als plagiaat wordt vastgesteld, kan Maeijer haar diploma kwijtraken, zegt ze.

Op verzoek van BNR bogen al drie experts zich over de scriptie. Twee van hen vonden het bewijs voor academische fraude zeer overtuigend. “De scriptie is voor een groot deel het resultaat van slim knip- en plakwerk uit diverse op het internet gevonden bronnen”, zegt emeritus hoogleraar informatierecht Bernt Hugenholtz. “Als ik begeleider was geweest, had ik de scriptie in deze vorm nooit goedgekeurd.” Alleen Gijs van Oenen, voorzitter van de Rotterdamse examencommissie filosofie, zag weliswaar veel gekopieerde teksten, maar vond dat niet voldoende voor het label plagiaat.

'Beste intenties'

Maeijer voltooide in 2009 de master International & European Public Law. In het onderzoek van BNR wil ze geen inhoudelijk antwoord geven op vragen over haar scriptie. ‘Ik heb hard gewerkt om mijn studie af te ronden’, zegt ze. ‘Het schrijven van mijn scriptie heb ik te goeder trouw en met de beste intenties gedaan’, zegt Maeijer. De scriptie ging over de strijd tegen terrorisme en de bescherming van fundamentele rechten in de Europese Unie. Ze kreeg er een 6,5 voor.

Dymph-van-den-Boom-Ursula-Jernberg

Lees meer

Definitief besluit UvA: ‘Van den Boom pleegde geen plagiaat’

Geen beroep in plagiaatzaak voormalig UvA-rector en ESHCC-decaan Dymph van den Boom.

Al 10 reacties — discussieer mee!