Directeur Sandra Meeuwsen vertelt dat het slechte nieuws van de faculteit haar team erg heeft verbaasd. “Het gebeurde parallel aan de selectie van ESPRIT als een van de meest impactvolle initiatieven van de Erasmus Universiteit.” Ze verwijst daarnee naar een rapport over de ambities van de Erasmus Universiteit om meer impact te maken, uitgekomen in september. Het rapport besteedt twee volle pagina’s aan het onderzoekscentrum als een van de meest ‘impactvolle’ projecten van de EUR.

onderzoek-impact-eur-bezuinigingen-ontslag-wat-is_onderzoeksverhaal_pauline-wiersema

Lees meer

608 keer ‘impact’ in een ronkend rapport, maar werkelijkheid is weerbarstiger

In een recent rapport geeft de Erasmus Universiteit hoog op van de ‘impactambities’…

Hardvochtig kabinetsbeleid

Gezien de langdurige afwezigheid van Meeuwsen door de situatie vindt decaan Liesbeth Noordegraaf-Eelens het ‘niet passend’ om de beslissing nu toe te lichten. Meeuwsen vermoedt zelf dat de beslissing deels is ingegeven door de aangekondigde overheidsbezuinigingen op onderwijs en wetenschap.

“Het bericht kwam net voor de zomervakantie, toen alle bezuinigingen langzamerhand bekend werden”, zegt Meeuwsen. “Het kabinetsbeleid is behoorlijk hardvochtig naar de wetenschap en al helemaal naar de geesteswetenschappen. Dus ja, de faculteit filosofie is aan de beurt.”

Impactbeleid sluit niet goed aan

Daarnaast denkt ze dat het impactbeleid van de universiteit niet altijd goed aansluit bij de academische werkwijze. Bij de faculteit filosofie zorgde dat voor problemen. “Het overgrote deel van de mensen daar is bezig met onderzoek, onderwijs en acquisitie van subsidies. Ik kreeg te horen: jij doet de dingen zo anders, meer ad hoc en vanuit actuele problemen in de samenleving. Dat kunnen wij niet aan. We hebben het apparaat niet om financiële en juridische ondersteuning te bieden. Dat kan ik ergens wel begrijpen.”

Volgens de sportfilosofe moet de universiteit veel flexibeler en slagvaardiger leren werken dan veel faculteiten momenteel gewend zijn. “Als wij gevraagd worden onderzoek te doen naar genderinclusie in de topsport, moet het niet twee maanden vergen om een offerte uit te brengen. Dat maakt een heel slechte indruk, maar is nu wel het geval.”

Tegenvaller

ESPRIT werkt samen met allerlei sportgerelateerde organisaties en overheidsinstanties, zoals de FIFA, het Nederlands Olympisch Comité en de KNVB. André de Jeu, directeur van de Vereniging Sport en Gemeenten, noemt het nieuws ‘een tegenvaller’. “De thematiek van ESPRIT speelt overal. Zonder ESPRIT ontbreekt de wetenschappelijke onderbouwing en blijft de discussie hangen bij onderbuikgevoelens en incidenten. Een centrum met zo’n opzet en zo’n aanpak zou het juist verdienen om daar langer mee bezig te zijn en niet bij het eerste het beste tegenvallende financiële resultaat geschrapt te worden.”

Een belronde langs andere Nederlandse universiteiten om te kijken of het centrum elders een doorstart kan maken, leverde volgens Meeuwsen vooralsnog niets op. “Iedereen zit te wachten tot de bijl valt. Wel komt er inmiddels van alles op me af, dus als ik ergens in een andere vorm een luikje open kan zetten, ga ik vanuit een andere context met dezelfde vragen verder. Het is alleen ontzettend jammer voor de Erasmus Universiteit.”