Het protest is georganiseerd door WOinActie als reactie op de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Rond 12 uur blazen tientallen studenten en EUR-medewerkers fanatiek op een fluitje, om hun onvrede te uiten over de bezuinigingsplannen van het kabinet. Elke fluitserenade wordt afgewisseld met een aantal leuzen door de megafoon. “Leraren en studenten die verenigd zijn, zullen nooit verslagen worden.” De demonstranten roepen gezamenlijk: “Doe het niet!”
Nog harder
“Als je geen lawaai maakt, dan gebeurt er niks”, zegt Niels van Tol, medewerker van de Universiteitsbibliotheek. Van Tol vindt het belangrijk dat studenten en medewerkers van zich laten horen. “Het had van mij nog wel harder gemogen”, zegt hij na het gefluit.
Van Tol wil dat de protestacties doorgaan, totdat er definitieve veranderingen worden aangebracht in de bezuinigingsplannen. “Wie niks zegt stemt toe, het is aan de burger om te reageren op deze slechte ideeën.” Hij vindt dat het uitstellen van de langstudeerboete een ‘loze belofte’ is. “Het is heel triest, dat het kabinet veel zegt, maar weinig actie onderneemt.” Voor Van Tol voelen de plannen van het kabinet ontzettend tegenstrijdig aan. “Het kabinet zegt te willen investeren in onderwijs, maar ze bezuinigen vervolgens flink op het onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.”
Kaalslag voor het hoger onderwijs
Sjoerd van Vliet, bestuurslid van de Algemene Onderwijsbond (AOb) en docent aan de Hogeschool Rotterdam, denkt dat de bezuinigingen een kaalslag betekenen in het hoger onderwijs. “En daarna een kaalslag voor de Nederlandse economie en innovatiekracht.” Volgens hem is innovatie nodig voor Nederland om te blijven groeien en sterk te staan in een tijd waarin oorlog steeds dichterbij komt. Hij hoopt dat een ‘catastrofe voor het hoger onderwijs’ nog af te wenden valt.
“Ik wil er zijn voor mijn studenten, ze opleiden en klaarmaken voor de toekomst, en die mogelijkheid hebben we straks niet meer”, zegt Van Vliet. Hij vertelt dat dit fluitjesprotest een ‘laatste schreeuw’ is voor verandering. “Als ze in Den Haag geen verstandige keuzes maken, zullen er ongetwijfeld vervolgacties en misschien wel stakingen aankomen.” Jasper Schut, voorzitter van studentenvakbond STUUR, bevestigt dit. “Als er niets veranderd wordt, zullen stakingen eventueel nodig zijn.”
Ga maar naar onze rector Annelien Bredenoord. Zij zat in de Eerste Kamer namens D66. D66 heeft samen met het kabinet in de afgelopen 10 jaar er een puinhoop van gemaakt.
Is de auteur nog single?
Goh, zal indruk maken in DH
Reageren niet meer mogelijk.