Door het beëindigen van het Orange Knowledge Programme (OKP) is het aantal studenten van het International Institute of Social Studies (ISS) en het Institute of Housing and Urban Development Studies (IHS) dit collegejaar gehalveerd.

Normaal gesproken verwelkomt het IHS jaarlijks ongeveer honderd studenten, maar dit jaar is dat aantal teruggelopen naar vijftig door het verdwijnen van de internationale studiebeurzen van het OKP. Bij het ISS is een vergelijkbare terugval te zien: van honderdvijftig vorig jaar naar zeventig studenten.

Gevolgen voor onderwijs en diversiteit

De halvering van het aantal studenten heeft grote gevolgen voor het IHS, vooral voor de dynamiek van de studentenpopulatie én voor het onderwijs, vertelt directeur David Dodman. “Onze onderwijsmethode richt zich erop dat studenten, naast van de docent, ook van elkaar leren. Als je een kleinere studentenpopulatie hebt, dan heb je minder ervaringen om van te leren”, legt hij uit.

Wat vooral opvalt bij het ISS is de afname van Afrikaanse studenten, vertelt vice-decaan onderwijs Karin Arts. “Dat is zeer pijnlijk om te zien”, zegt ze. Het wegvallen van het beurzenprogramma heeft direct invloed op de diversiteit van de studentengroep. “Zeker voor een instituut dat zich richt op ontwikkelingsstudies is het verlies van Afrikaanse studenten problematisch. Voor Afrikaanse studenten betekent dit, zowel individueel als collectief, een flinke vermindering van hun studiemogelijkheden in Nederland en de vraag is of dat rechtvaardig is.”

Erasmus Universiteit campus serie interieur Langeveld uitzicht A gebouw vijver_2024_100424-125_Ronald van den Heerik

Lees meer

Hard bezuinigen én minder buitenlandse studenten: ‘Kan tot ontslaggolf leiden’

De oppositie maakt zich grote zorgen over de toekomst van het hoger onderwijs, blijkt uit…

Financiële klap te overzien

Bij beide instituten is de financiële impact voorlopig nog beheersbaar. “Als plotseling 50 procent van je markt wegvalt, moet je je natuurlijk heroriënteren”, erkent Dodman. “Maar het is voor het IHS zeker mogelijk om een hoogwaardig programma te blijven bieden, zelfs zonder een grote groep beursstudenten.”

De studenten met een Orange Knowledge-beurs kwamen vooral voor de master Urban Management and Development van het IHS, vertelt Dodman. “Maar de afgelopen jaren zijn we betrokken geraakt bij drie andere masterprogramma’s, in samenwerking met andere faculteiten. Hierdoor zijn we minder afhankelijk van één programma en hebben we meer mogelijkheden om studenten aan te trekken.”

Ook het ISS onderzoekt manieren om de toekomstige schade te beperken. Net als IHS is het ISS betrokken bij andere opleidingen, zowel in Den Haag als in het mondiale Zuiden. Ook werkt het instituut aan een verkorting van de masteropleiding ontwikkelingsstudies: vanaf het studiejaar 2026 zal die 12 maanden in plaats van 15,5 maanden in beslag nemen. “We hopen hiermee ook de financiële drempel te verlagen en zo meer studenten aan te trekken”, legt Arts uit. “Een kortere verblijfsduur betekent immers lagere kosten.” Daarnaast biedt het ISS mogelijkheden voor gedeeltelijke kwijtschelding van het collegegeld.

Gevolgen voor Nederland

Het schrappen van internationale beursprogramma’s heeft bredere gevolgen dan alleen voor IHS en ISS, vertelt Dodman. “Nederland heeft decennialang een enorme positieve invloed gehad op de wereld, die ver uitstijgt boven de kosten van het ondersteunen van internationale studenten”, zegt hij. “Als ik Afrika of Azië bezoek, kom ik altijd IHS-afgestudeerden tegen. Deze mensen bekleden invloedrijke posities in overheden, de handel en de private sector. Ze behouden een sterke band met Nederland, wat ook in het voordeel van Nederland werkt. Het verdwijnen van de beurzen is daarom een grote klap voor het prestige en de internationale invloed van Nederland.”

Lees meer

Nederland moet internationale studenten niet ontmoedigen, andere landen moeten ze aanmoedigen!

In een tijd waarin de grote toestroom van buitenlandse studenten veel maatschappelijke…