Afgelopen maand lieten de jongens van dispuut De Raad voor de tiende keer hun snor staan om aandacht te vragen voor de mentale gezondheid van mannen en geld op te halen voor onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker. Bedrijfskundestudent en dispuutslid Youri Kuhn, studentambassadeur, wil het taboe rond mentale gezondheid doorbreken en psychische hulp voor mannen bespreekbaar maken.
Jasper Gombault stond tien jaar geleden aan de wieg van de jaarlijks terugkerende inzamelingsactie van het dispuut. Hij heeft een bijzondere connectie met Movember. Op jonge leeftijd verloor hij zijn opa aan prostaatkanker en sinds zijn negentiende zet hij zich in om geld in te zamelen voor onderzoek naar de preventie en behandeling van de ziekte. “In mijn tijd als student, betaalden leden van RSG hun avondeten van drieënhalve euro met briefjes van vijf, ik spoorde mensen aan om de overige anderhalve euro in een pot voor het goede doel te stoppen.” Nadat hij een aantal jaar zelf deel had genomen aan Movember, sloten de andere dispuutsleden van De Raad zich bij het initiatief aan.
Goede doelen
De deelnemers aan Movember kiezen niet zelf naar welke goede doelen het opgehaalde geld gaat. “Het geld komt op de rekening van Movember terecht en vanuit de organisatie wordt het verdeeld”, zegt Youri. Het geld is niet enkel bedoeld voor onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker, maar ook voor preventie van zelfmoord. Een van de jongens uit de groep is zijn vader verloren aan zelfmoord. “Sommige jongens hadden zijn vader recent nog gezien tijdens de marathon van Rotterdam, niemand had het idee dat er iets mis was en een week later was zijn vader er niet meer.”
Volgens Youri verbergen mannen vaak hun echte emoties, waardoor psychische problemen niet opvallen. “Mannen moeten weten dat het nodig is om over hun gevoelens te praten.”
Snorren als het symbool voor bewustzijn
Jasper vindt de preventie van bijvoorbeeld prostaatkanker van groot belang. Volgens hem zouden mannen zich na hun 45e eens in de vijf jaar moeten laten testen op prostaat- of teelbalkanker. “Er gaan meer mannen dood met prostaatkanker, dan aan prostaatkanker.” Hij vertelt dat er over het algemeen prima te leven valt met niet-agressieve vormen van prostaatkanker.
“De snor zelf zorgt er in november voor dat mensen het gesprek met je aangaan”, zegt Jasper. Mensen wilden weten waarom Jasper meedeed aan Movember, waarna hij zijn verhaal kon delen. “Ze staan er dan even bij stil dat het mogelijk is om je te laten testen en prostaatkanker tegenwoordig goed te behandelen is.” De snor is een manier om het gesprek over kanker en mentale gezondheid te openen. “Het is belangrijk dat wij deze dingen bespreekbaar maken, je snor is in november het symbool voor bewustzijn.”
De beste snor
“Vorig jaar was mijn snor niet de mooiste, maar dit jaar was het wel echt een ‘snor’ in plaats van wat haartjes”, zegt Youri. Veel deelnemers hadden dit jaar een betere snor dan vorig jaar. “Maar er waren er ook een paar waarvan je je af kon vragen of ze überhaupt hadden meegedaan”, lacht hij. Volgens Youri had Mats dit jaar de beste snor. “En Jasper, maar ja, Jasper is ondertussen in de 30 en Mats is in de 20.”
Youri en zijn dispuutsgenoten vinden het heel mooi dat ze meer dan 3.000 euro over het streefbedrag zijn gegaan. “Op 30 november stonden we eerste van Nederland, we hadden nooit verwacht dat we zoveel zouden ophalen.”