Arminiusverkiezingen
21.00 uur – Mensen stromen de Arminiuskerk binnen en zoeken een plekje in de grote zaal. De zaal is versierd met Amerikaanse vlaggetjes. “Twee weken van tevoren waren alle kaarten al uitverkocht”, vertelt David Boeren van Studium Generale, een van de presentatoren van de avond. Een foodcorner vult de zaal met de geur van gegrilde hamburgers. En tegenover de bar begeven de eerste mensen zich naar de stemdoos van de ‘Arminiusverkiezingen’, waarmee de zaal vanavond gepeild wordt.
Militiegroepen
21:08 – TV-verslaggever Danny Ghosen trapt de avond af met een lezing over zijn rondreis door een aantal Amerikaanse staten. Hij sprak er over dakloosheid, radicalisering en de grens met Mexico. ‘’Er is een cultuurclash gaande”, weet Ghosen. “Religieuze groepen zeggen dat ze onderwerpen als homoseksualiteit en transseksualiteit willen verbannen uit kinderboeken en scholen’’.
Vervolgens laat hij een aantal video’s zien van militiegroepen die op eigen initiatief de grens ‘bewaken’. Een man, gekleed als soldaat, vertelt dat er volgens hem enkel drugs, slachtoffers van mensenhandel en criminelen de grens overkomen en dat zij tegengehouden moeten worden. Vervolgens laat Ghosen een video zien waarin de gewapende mannen gezinnen die de grens overkomen toch helpen, al bellen de mannen daarna wel de grenspolitie.
Trump of Harris
21:31 – Boeren vraagt aan de mensen in de zaal op welke winnaar ze hopen. Bij Harris gaan veel handen omhoog en ook vanaf de balkons is luid gejoel te horen. Trumpstemmers zijn er wel, maar op de vingers van één hand te tellen. Dan vraagt Boeren: “En wie denken jullie dat er gaat winnen?” Nu gaan veel handen de lucht in voor Trump. Voordat hij een vraag stelt, laat een Amerikaan in het publiek zijn politieke voorkeur weten. “Ik heb met trots op Kamala Harris gestemd.” Bijna het hele publiek antwoordt met applaus.
Te complex
21:45 – Op het podium wordt gedebatteerd over de politieke ideeën van Trump. “Gevoelens zijn het belangrijkste in de Amerikaanse politiek van nu. De gevolgen van het economische beleid dat Trump wil uitvoeren zijn te complex en ingewikkeld, ofwel gewoon te saai”, vertelt Amerikadeskundige Kirsten Verdel. Het publiek lacht om haar uitspraak. Het zoeken naar een vijand en het geven van een eenvoudige oplossing is volgens Verdel een belangrijk onderdeel van ’de campagne van Trump. “Hij simplificeert de wereld en vertelt mensen wat ze willen horen.”
Gedurende de avond wordt duidelijk dat er ook na vanavond nog stemmen geteld zullen worden, bijvoorbeeld de stemmen via de post. Er is dus nog lang geen uitslag. Verdel: “Trump zou zeggen: Stop the count”, een uitspraak van hem van vier jaar geleden. Het publiek lacht.
Memecultuur
22:24 – Een paar mensen zijn toe aan pauze en begeven zich richting de bar. Ondertussen betreedt journalist Süeda Işık het podium en begint haar lezing over memecultuur. ‘’Kamala kan heel filosofisch overkomen en mensen maken hier memes over”, zegt Işık. En wat blijkt, internetpopulariteit kan een flinke boost geven aan de verkiezingscampagne. “Trump trekt de aandacht van veel jonge mannen door in een vuilniswagen mee te rijden, nadat Biden de volgelingen van Trump ‘afval’ noemde. Jonge mannen vinden Trump hierdoor grappig en dit trekt hen aan.’’ En dit is niet de eerste keer dat Trump zich laat afbeelden als de ‘gewone man’. In oktober verscheen Trump als McDonaldsmedewerker in Pennsylvania.
Studenten en de verkiezingen
23:15 – Boeren neemt plaats op een bankje in de gang waar het wat rustiger is dan in de grote zaal. “Het is ontzettend leuk om studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit samen te brengen en de verkiezingsnacht te beleven’’. Hij merkt dat de presidentsverkiezingen echt leeft onder studenten in Nederland. ‘’Amerika heeft zo’n belangrijke rol in de wereld. Ik hoop dat Kamala wint, omdat de democratie dan blijft staan.”
Trump aan kop
00:45 – Op het scherm in de grote zaal zijn de eerste uitslagen binnen en Trump ligt aan kop. Toch speculeren de Harris-fans nog volop over de mogelijke uitkomst. De uitslag zal nog lang op zich laten wachten, maar toch begint de spanning in de zaal te stijgen. Gelach en gejuich maakt steeds meer plaats voor felle discussies over een voor vele aanwezigen ongewenste uitslag.
Gek genoeg wist iedereen op ‘desinformatiekanaal’ X wel dat Trump ging winnen.
Poetin en Nathanyahu kunnen hun gang gaan. De wereldorde verandert waar je bij staat. Europa is nog een van de weinige plekken waar mensenrechten en de rechtsstaat gaan worden gerespecteerd en ook hier is de kanteling gaande. LHBTI+ers kunnen beter maar weer in de kast kruipen. Het klimaatakkoord van Parijs is tot hoax verklaard, dood en begraven.
En dat alles dankzij AI en (anti)social media. De leugen regeert!
Gelukkig rechts weer aan de macht, make America great again! Gaat een mooie tijd aankomen met Donald J Trump aan het roer.
Reageren niet meer mogelijk.