De herdenking in de Tuin van Verbondenheid – een binnentuin in het ziekenhuis – werd bijgewoond door ongeveer tachtig direct betrokkenen bij de aanslag van een jaar geleden. Daarbij kwamen docent Jurgen Damen en de buurvrouw en het buurmeisje van de schutter om het leven. Anderen konden de herdenking volgen via een livestream. Het Erasmus MC had verschillende collegezalen en de bioscoop van het Sophia kinderziekenhuis hiervoor beschikbaar gesteld.

Intimiteit van verdriet

“We hebben er lang over gesproken, en uiteindelijk bewust gekozen voor een kleine bijeenkomst”, licht vicevoorzitter van de Raad van Bestuur Joke Boonstra na afloop toe. “Het Erasmus MC heeft zeventienduizend medewerkers en vierduizend studenten en iedereen verwerkt deze gebeurtenis op z’n eigen manier en heeft een eigen behoefte aan troost. Een grote bijeenkomst zou wellicht geen recht hebben gedaan aan die intimiteit van verdriet. Nu na afloop ben ik blij dat we het zo hebben kunnen doen.”

Gedicht

aanslag 28 september erasmus mc herdenking 1 jaar kaart- Daan Stam -4
De kaart waarop een deel van het gedicht van Moze Naèl staat, en waarin klaprooszaadjes zijn verwerkt. Beeld door: Daan Stam

Boonstra vertelt dat ze direct na afloop al wat reacties kreeg. De keus om zangeres en geneeskundestudent Rosanne net als vorig jaar bij de herdenking een week na de aanslag te laten optreden voor betrokkenen zorgde voor herkenbaarheid. Het gedicht van Moze Naél vond Boonstra heel passend. De dichter sprak voor zijn werk uitgebreid met docenten en studenten die betrokken waren bij de aanslag.

Nooit meer hetzelfde

Voor Boonstra zijn het de saamhorigheid tussen alle medewerkers en studenten en de steun van buiten de organisatie die haar er afgelopen jaar doorheen hebben geholpen. Toch, zegt ze, zal het Erasmus MC nooit meer hetzelfde zijn na 28 september 2023. Er komt nog een monument in de hal van het ziekenhuis ter nagedachtenis van de aanslag om ‘een tastbare herinnering te hebben aan deze zwarte bladzijde’.

In de hal van het ziekenhuis zijn bloemen gelegd. Mensen konden een kaart meenemen waarop een deel van het gedicht stond dat dichter Moze Naél speciaal voor de herdenking schreef en voordroeg. In de kaart zitten zaadjes van klaproos, de bloem die symbool staat voor herdenking en troost.

De tekst op de kaart luidt:

het einde zoek / in diep gemis
elkaar gevonden / in nieuw begin

Erasmus_mc-aanslag-terugblik-Femke_Legué

Lees meer

Een jaar na de aanslag voelt het Onderwijscentrum weer vertrouwd, maar het Erasmus MC is het trauma nog niet kwijt

Duizenden mensen vreesden een jaar geleden bij de aanslag op het Erasmus MC voor hun…

Nog geen reactie — begin de discussie!