De ondersteunende diensten mogen van het College van Bestuur niet hun 5 procent bezuiniging bewerkstelligen door taken over te dragen naar faculteiten. Een voorbeeld van een mogelijke bezuiniging noemt vicevoorzitter Ellen van Schoten standaardisatie van IT-faciliteiten en het voorkomen van dubbele licentie- en beheerskosten van software. Alle organisatieonderdelen, dus ook de faculteiten, moeten voor 2025 een sluitende begroting opstellen.
Ander gebruik vastgoed
“Door efficiënter te werken, meer samen te werken zowel binnen als buiten de universiteit en door externe financieringsbronnen meer aan te spreken, denken we de begroting voor 2025 sluitend te kunnen krijgen, zegt Van Schoten in een bericht op het intranet. Hierbij houdt ze nog geen rekening met de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord van de regering, dat op Prinsjesdag gepresenteerd wordt. “Voor 2026 en verder (wel rekening houdend met het hoofdlijnenakkoord) zullen we een aantal scenario’s ontwikkelen waarbij we bijvoorbeeld naar ander gebruik van ons vastgoed zullen kijken.” Wat hiermee wordt bedoeld is nog niet concreet duidelijk.
Het kabinet heeft in het hoofdlijnenakkoord vastgelegd dat het de komende vier jaar ongeveer een miljard euro wil bezuinigen op de Nederlandse universiteiten. Daarin staat dat de starters- en stimuleringsbeurzen worden geschrapt, geld op basis waarvan de universiteiten net op aandringen van de vorige minister van Onderwijs allerlei vaste contracten hebben uitgedeeld.
Realistisch zijn
Het College van Bestuur verzet zich samen met de andere universiteiten tegen de ‘enorme bezuinigingen’, zegt collegevoorzitter Annelien Bredenoord in hetzelfde bericht. “Tegelijkertijd zijn we realistisch en zijn we ons al enige tijd aan het voorbereiden op financieel moeilijkere tijden.”
Behalve de bezuiniging vanuit de overheid verwacht het College van Bestuur ook een daling van het aantal studenten en een beperking van het aantal internationale studenten via de nieuwe Wet internationalisering in balans. Dat betekent dus ook minder inkomsten. Daarnaast staat er een aantal noodzakelijke investeringen op het programma in de ict-voorzieningen en het vastgoed, zoals de renovatie van het Tinbergengebouw.
EM spreekt na Prinsjesdag met collegelid Ellen van Schoten over de voorgenomen bezuinigingen. Deel met ons je vragen en zorgen, dan nemen we die mee in het gesprek.
Will the management board fight to have the Tinbergen building renovation maintained?
Other countries France, Spain, Italy have way larger deficits than the Netherlands, why don’t they have as severe cuts? To be discussed with politicians…
Will the university fight them in court? And if yes (which I hope), is there any way for alumni to contribute to the legal fees? I am sure out of the 160k alumni the university could get quite a bit…
Thanks!
Het zou allemaal nogal meevallen als we CVB hadden die zou nadenken hoe je het beste kan bezuinigen ipv een deken van 5% over alle diensten en faculteiten gooien.
Ga nadenken over je bare minimum taak en bedenk je dan wat daar voor nodig is. Als we alleen al op heel de campus minder dan 1 werkplek per FTE instellen kan je miljoenen bezuinigen. Maar nee, de faculteiten geven verworven rechten niet op en blijven veel te ruim in hun jasje zitten. Ondertussen komen er op andere plekken banen op de tocht!
Kortom, bezuinig intelligent. Je zou toch verwachten dat we dat op een (Economische) Universiteit we zouden kunnen
Why isnt the university opposing the budget cuts and the very unfavorable governmental decisions towards higher education, with multi-day strikes? Why are the universities in the Netherlands act like sitting ducks on this matter? The “preparing for it” logic, seems equal to just surrendering to the apettite of the legislator. What a shame! We are gutted by this passive stance!