De rectoren schrijven in die brief dat ze banden niet willen verbreken, omdat ze het belangrijker vinden om ‘kritische Israëlische wetenschappers niet te isoleren, net zo goed als wij er sterk aan hechten onze Palestijnse collega’s te steunen’. Dat vinden de studenten geen sterk argument. “Wie die kritische stemmen zijn, blijft in het stuk onduidelijk, en wat zij kunnen betekenen voor de miljoenen Palestijnen die hun leven niet zeker zijn ook. Dat deze zo gekoesterde kritische stemmen overigens hard onderdrukt worden door de instellingen waarmee men wil blijven samenwerken, kaarten de rectoren niet aan.”

Daarnaast beklagen de studenten zich over de vele afgelaste bijeenkomsten over Gaza, onder andere bij de VU, in Leiden en in Delft. Het ingrijpen van de politie bij tentenkampen beschrijven ze als ‘extreem politiegeweld’.

Protesten gaan door

De toezegging van onder andere de Erasmus Universiteit om een ethische commissie op te richten die de banden met bijvoorbeeld Israëlische en Palestijnse instellingen gaat onderzoeken, maakt ook weinig indruk bij de demonstranten. “Blijkbaar is het nu tijd om een paar weken al dan niet maanden over een evaluatiekader te vergaderen, terwijl er al tienduizenden Palestijnen zijn gedood en daar nog dagelijks honderden bij komen.”

De demonstranten sluiten af met de aankondiging dat de protesten doorgaan zolang de banden niet verbroken zijn. “Niks kan en zal ons stoppen.”

11edag_9juni2024_B3_protest palestina gaza campus plaza studenten politie ontruiming ME wegsturen4_9.6.24_Daan Stam

Lees meer

Demonstranten verlaten de campus in mars, universiteit ruimt tenten op

De bezetting van het Erasmus Plaza is voorbij. De demonstranten hebben rond acht uur…