Om 18.00 uur verliep het ultimatum dat burgemeester Ahmed Aboutaleb de demonstranten had opgelegd om hun tentenkamp te verplaatsen naar een andere locatie op de campus.
Daar wilden de demonstranten geen gehoor aan geven. In de twee uur die volgden scandeerden ze vrijwel onophoudelijk leuzen, afgewisseld door speeches over de situatie van Palestijnse gevangenen en instructies voor de omgang met de politie. De groep bestond voornamelijk uit studenten. Er was tot het einde toe ook een kleine groep medewerkers aanwezig.
Brommende drone
Ondertussen verschenen er buiten het zicht van de demonstranten politiebusjes aan de randen van de campus. Een drone bromde boven het plein. Tegen acht uur kwamen de politiebusjes tevoorschijn en maakte de politie via een megafoon kenbaar dat ze zouden gaan ontruimen en dat het voor de demonstranten tijd was om het terrein te verlaten. Vanaf het sportgebouw trok vervolgens een breed cordon van de Mobiele Eenheid op richting de demonstranten.
Tot verrassing van veel aanwezigen kondigden de demonstranten toen aan in een mars de campus te verlaten richting de stad. Gevolgd door de ME liepen enkele tientallen demonstranten in een brede groep van het terrein af, richting de Honingerdijk.






Spullen in containers
Kort daarna, toen de politie er zeker van was dat de demonstranten echt weg waren, begon een schoonmaakploeg met het weghalen van het tentenkamp. De achtergebleven spullen en tentjes werden in containers gestopt en kunnen later door de demonstranten worden opgehaald.
De universiteit heeft kort na het einde van de demonstratie meegedeeld dat het verwijderen van de bekladdingen nog de hele maandag zal duren. Dinsdag begint de opbouw van het HeartBeatfestival; de reden dat het tentenkamp moest vertrekken van de Erasmus Plaza.
CvB: demonstratierecht gaat niet boven alles
Het College van Bestuur zegt in een statement het ‘jammer’ te vinden dat de politie moest ingrijpen, maar de bestuurders zijn ook ‘opgelucht’ dat de demonstranten vrijwillig vertrokken zijn. “Ook wij zijn dag in dag uit geraakt door de vreselijke gebeurtenissen die elkaar blijven opvolgen in Gaza en Israël. De campus is er voor iedereen. Het recht op demonstreren is belangrijk, maar gaat niet boven alles. Zeker niet aangezien we de demonstranten een goede alternatieve locatie op de campus hebben aangeboden, die niet interfereerde met de activiteiten van de komende weken.”