Al direct na de uitslag op 23 mei ontstonden er bij de kandidaten vraagtekens bij de zetelverdeling. Liberi kreeg 1524 stemmen, bijna vier keer zoveel als de PSP (406). Toch kreeg Liberi maar twee keer zoveel zetels (vier om twee).

Een week later bleek dat het CSB een verouderde versie van het kiesreglement gebruikt had, waarin het aantal restzetels nog anders werd berekend. Dat kon alleen niet meer worden aangepast, meldde het CSB in een brief. “Als het Centraal Stembureau de uitkomst van de verkiezingen bepaald heeft, dan heeft het Verkiezingscomité geen gronden meer om die beslissing aan te passen.”

Rectificeren

Op die mededeling is het CSB dinsdag teruggekomen. “Verzekerd door juridische adviseurs dat het CSB de beslissing wel kan aanpassen zolang de bezwaartermijn niet verlopen is (…), gebruikt het CSB nu de mogelijkheid om de fout te rectificeren die eerder is gemaakt bij het bepalen van de uitkomst van de Universiteitsraadsverkiezingen van 2024.”

De aanpassing van de uitslag leidt ertoe dat Linquendo van der Klooster van Liberi Erasmi toch een zetel krijgt toegewezen. Dat gaat ten koste van PSP-kandidaat Malakye Outerbridge.

universiteitsraad-verkiezingen

Lees meer

Liberi wint verkiezingen, OUR Erasmus hoogste nieuwe binnenkomer

De Universiteitsraadsverkiezingen zijn een groot succes geworden voor studentenpartij…

Al 3 reacties — discussieer mee!