De universiteit heeft op de website de achtervolging scherp veroordeeld. “Van de gebeurtenissen van gisteravond nemen we de grootst mogelijke afstand. Voor antisemitische of islamofobe uitingen is geen ruimte op campus Woudestein. Worden deze met voeten getreden dan kan de veiligheid van studenten, medewerkers en demonstranten niet gegarandeerd worden en lopen we tegen de grenzen van onze mogelijkheden aan”, aldus de universiteit op haar liveblog over de situatie.

Student met Israëlische vlag

Een video waarin de man door een groep demonstranten wordt achtervolgd wordt veelvuldig gedeeld op social media. Volgens de universiteit zou de man met de Israëlische vlag een student van de Erasmus Universiteit zijn.

Op de video is te zien hoe de man met de vlag richting de plaza loopt waar de demonstranten hun tenten hebben opgezet. Daar wordt hij door een groep van zo’n zes mensen benaderd en achtervolgd waarop de man wegrent en uiteindelijk tussen de gebouwen door verdwijnt achter het Van der Goot gebouw. Volgens de universiteit zijn de beveiligers tussenbeide gekomen, dat is op de video niet te zien, ook de demonstranten ontkennen dat de beveiliging heeft ingegrepen, aldus Çağlar Köseoğlu, de docent die namens de demonstranten het woord voert. Volgens een woordvoerder van de universiteit hebben de beveiligers buiten het zicht van de video ingegrepen, en zou er ook achteraf nog contact zijn geweest met de student met de Israëlische vlag.

Grenzen van mogelijkheden

De universiteit zegt in nauw contact te zijn met ‘de driehoek over de beheersbaarheid van de situatie’, omdat deze met dit soort incidenten ‘aan de grenzen van onze eigen mogelijkheden raakt’.

Het valt Köseoğlu op dat de universiteit voor het eerst sinds de start van de demonstratie afgelopen donderdag het heeft over het mogelijk niet kunnen garanderen van de veiligheid van studenten en medewerkers op de campus. “Vooral omdat we de afgelopen tijd hebben gezien hoe op campussen in Nederland ‘veiligheid’ is aangevoerd om de meest onveilige situaties te creëren voor zowel studenten als docenten.”

Nog geen gesprek

Tot een gesprek tussen de demonstranten en het College van Bestuur is het nog niet gekomen. Volgens woordvoerder Köseoğlu zijn de studenten bereid om een gesprek aan te gaan maar onder bepaalde voorwaarden: namelijk dat het in de openbaarheid bij het kampement gebeurt, en dat er niet wordt onderhandeld over de eisen die ze hebben gesteld.

Het College van Bestuur stelt, aldus de woordvoerder, drie eisen aan een gesprek namelijk dat de gesprekspartners geen gezichtsbedekking dragen en zich kunnen identificeren, en dat het gesprek op een rustige plek plaatsvindt en niet zoals de demonstranten willen bij het kampement. “We hebben gekeken of we een plek konden vinden die rustig was, maar de demonstranten wel zich zouden hebben op de groep, maar daar zijn we niet uitgekomen, maar dit aanbod staat nog steeds”, aldus de woordvoerder.

Lees meer

Demonstranten overnachtten op campus en willen blijven ‘tot universiteit eisen erkent’

Ongeveer twintig demonstranten hebben de nacht doorgebracht op de campus in tenten buiten…

Al 5 reacties — discussieer mee!