“Welkom in Bildung Climate School. Met dit programma zullen we proberen de wereld een betere plek te maken”, zegt onderzoeker Ginie Servant-Miklos tijdens de start van de pilot in het HefHouse vorige week. In de zaal zitten in totaal dertig studenten van het Albeda College, de Hogeschool Rotterdam en de Erasmus Universiteit. De studenten krijgen de komende negen weken verschillende workshops en excursies, van dans, filosofie, ethiek tot een bezoek aan de hub voor circulaire economie Blue City en het onderzoeksinstituut DRIFT.

Bildung

Ginie en Rutger-Bildung onderwijsproject-foto eigen collectie
Gini Servant-Miklos en Rutger Engels. Beeld door: eigen foto

Servant-Miklos en Engels baseren het project op de principes van Bildung. Het Duitse woord Bildung, dat letterlijk ‘vorming’ betekent,  staat voor het ideaal dat mensen zich zo breed en volledig mogelijk moeten ontwikkelen en maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen. “We willen studenten de handvatten, inzichten en vaardigheden bieden die ze nodig hebben om de enorme uitdagingen op het gebied van milieu en maatschappij aan te gaan”, zegt Engels.

Elk workshop die ze aanbieden heeft een eigen doel. “In de dans- en kunstworkshops leren studenten bijvoorbeeld over zichzelf als individu en hoe ze tegelijkertijd deel uitmaken van een groep”, vertelt Servant-Miklos. “Ze gaan ook op excursies om bijvoorbeeld te leren hoe het mondiale systeem de modewereld beïnvloedt.”

Zes maanden

Voor dit programma werken Servant-Miklos en Engels samen met onder andere het Albeda College, Codarts en de Hogeschool Rotterdam. Ook de studenten komen uit deze onderwijsinstellingen. “We willen het bestaande onderwijssysteem doorbreken. Het onderscheid tussen mbo-, hbo- en universiteitsniveau is gedateerd”, zegt Servant-Miklos. “We willen jonge mensen uit alle lagen van de bevolking en met verschillende sociaaleconomische achtergronden bereiken.”

De onderzoekers zijn van plan om het project te ontwikkelen tot een intensief programma van zes maanden. “Dan hebben we genoeg tijd om de studenten intensief te begeleiden”, zegt Engels.

ginie servant miklos- bildung climate school-hefhouse_mei2024_Daan Stam-6
De onderzoekers zijn van plan het project te ontwikkelen tot een intensief programma van zes maanden. Beeld door: Daan Stam

Enthousiaste studenten

Het programma trekt psychologiestudent Nissa aan omdat het ‘heel anders’ is dan haar studie. “Ik zit meestal naar een docent te luisteren in een hoorcollege. Dit programma daarentegen is actief en dynamisch. Ik heb echt zin in de workshops”, vertelt ze.
Voor Cliff, marketingstudent aan het Albeda College, is de studentenmix de voornaamste reden om mee te doen aan dit programma. “Zo kan ik leren van andere studenten die ik anders niet ontmoet”, zegt hij. “Het is interessant om te zien hoe we met elkaar samenwerken en wat er uit gaat komen, ik ben benieuwd!”

Nog geen reactie — begin de discussie!