Het is een feestelijk jaar voor de vereniging, dat dit jaar haar 110-jarige bestaan viert. In mei zal hier uiteraard een officieel feest voor worden gegeven, maar RSC/RVSV wilde meer doen. “Het lustrum is heel leuk voor ons, maar we wilden iets terug doen voor de stad”, vertelt commissielid Daphne Veltien. “De voedselbank zet zich in voor een doel waar wij achter staan. Daarom hebben we voor de Voedselbank gekozen.”

RSC-RVSV Rotterdamse Voedselbank goede doel charity radio commissie voedsel inzamelen_5april2024_Kim Casamitjana
Beeld door: Kim Casamitjana

Om de inzameling meer betekenis te geven dan alleen het verzamelen van voedsel, stond op de sociëteit Walhalla tijdens de inzamelactie een glazen huis. Hiervandaan maakte de commissieleden elke avond radio-uitzendingen. “Het gaat nu om de Voedselbank, maar we vinden het belangrijk dat we andere goede doelen ook belichten. Dit kan tijdens de radio.” Het glazen huis stond er als een symbool van steun tegen armoede en voor diverse Rotterdamse initiatieven om dat tegen te gaan.

Volle kratten

RSC-RVSV Rotterdamse Voedselbank goede doel charity kratten voedsel_5april2024_Kim Casamitjana
Beeld door: Kim Casamitjana

Een half jaar geleden kwamen de commissieleden in contact met Helma Beker, bestuurslid Voedselbank Rotterdam. De commissie stond nauw in contact met haar om de Goede Doelen dagen te organiseren. “Dit is de eerste keer dat we met studenten samenwerkten. Het is de grootste inzamelingsactie van Voedselbank Rotterdam geworden”, vertelt Beker.

De commissie kocht duizend oude kratten van de Voedselbank. De kratten zijn door de leden allemaal gevuld. “Het is bizar hoeveel er ingezameld is, we hadden niet zoveel verwacht”, vertelt de commissie. In totaal zijn er meer dan 30.000 producten ingezameld. In de sociëteit hebben de commissieleden veel moeten sjouwen en stapelen; de ruimte waar de kratten werden opgeslagen was namelijk na twee dagen al helemaal vol.

Puntensysteem

“We hadden van tevoren een boodschappenlijst gekregen met verschillende producten. Er staan vooral houdbare dingen op zoals jam, pasta, olijfolie, douchegel”, legt Daphne uit. Om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk verschillende producten werden verzameld, had de commissie een puntenlijst opgesteld. “Per dispuut doe je een competitie tegen elkaar. Elk product heeft een aantal punten, op basis van hoe duur het is in de winkel. Olijfolie krijgt bijvoorbeeld de meeste aantal punten, omdat dat het duurste is.”

RSC-RVSV Rotterdamse Voedselbank goede doel charity student commissie voedsel inzamelen_5april2024_Kim Casamitjana
Beeld door: Kim Casamitjana

Het mannendispuut en vrouwendispuut met de meeste punten wonnen een prijs. “Voor de mannen is de prijs dat dat ze de plek van de bar op het Lustrum mogen uitkiezen. En bij de chicks krijgt het dispuut tijdens de disputendag een VIP-arena om in te kickboksen. Daar traint het dispuut drie maanden voor.” De winnaar bij de mannen was het dispuut Keizersnee, bij de vrouwen was dat Ruis.

gewoon-mensen-humanitas-2 crop

Lees meer

Hulp tijdens de coronacrisis: ‘Momenteel is er meer aanbod dan vraag’

Studentenvereniging RSC/RVSV coördineert de Rotterdamse initiatieven van…