Erasmus TV

Erasmus TV met Guido van Winden

Erasmus TV: Uitstel van het bindend studieadvies en RSC/RVSV helpt de medemens

Wat gaat er gebeuren met de bsa nu er zoveel overhoop ligt op de universiteiten door het…

Gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl (GMDMWH) is een platform dat in het leven is geroepen vanwege het coronavirus. President van RSC/RVSV Guido van Winden vertelt dat het doel is om de helpers en hulpzoekenden bij elkaar te brengen. “Wij zagen het langskomen in een groepsapp en zijn meteen in actie gegaan.”

“Het beheer van de website wordt nationaal geregeld. We hebben nu een pilot waarbij het matchen automatisch gebeurt,” vertelt Van Winden. “Wij zorgen ervoor dat alle initiatieven in Rotterdam in goede banen verlopen.”

Honden uitlaten en boodschappen doen

Er komen al allerlei aanvragen binnen in Rotterdam. “We krijgen vooral verzoeken om boodschappen te doen, honden uit te laten, maaltijden te verzorgen en om op de kinderen te passen van mensen met vitale beroepen. Doordat de scholen gesloten zijn, zitten ook de kinderen van onder andere hulpverleners, docenten, vervoerders opeens thuis. Wij passen dan op hun kinderen, zodat zij aan het werk kunnen.”

De snelheid waarmee het hele platform is neergezet en verandert is bizar, vindt Van Winden. “Het is enorm hard gegroeid. In een week tijd is alles van een simpele Google Forms naar een volwaardige website gegaan en nu is er dus ook een automatische koppeling tussen vraag en aanbod.”

'Studenten vervelen zich'

De initiatieven van GMDMWH worden gecoördineerd door stichting Betrokken Student, een stichting van de vereniging RSC/RVSV. De activiteit die de stichting gepland had staan is afgelast vanwege het virus, waardoor het bestuur opeens veel tijd over had. De acht studenten zijn blij dat ze op deze manier kunnen helpen.

Volgens Van Winden zijn het niet alleen studenten die willen helpen. “Ook mensen die thuis zitten en nu niet kunnen werken vanwege het virus helpen mee. Wel zijn veel van de helpers studenten, maar dat komt natuurlijk ook omdat wij het platform vooral promoten in ons netwerk. Voor ons kwam ook veel stil te liggen; normaliter is onze vereniging drie avonden per week geopend voor 1.600 leden. Dat viel opeens weg. Het leuke van geannuleerde tentamens en het online volgen van colleges is er nu wel af. Studenten vervelen zich.”

‘Eerder werden er maaltijden bereid door vrijwilligers, maar de gaarkeuken is tijdelijk dicht. Ook mogen de bewoners niet meer samen eten in de gemeenschappelijke ruimte’

Mirthe helpt in een opvang voor verslaafden en voormalig daklozen
gewoon-mensen-humanitas

Mirthe Reimes is lid van RSC/RVSV en nam een project op zich waarbij ze diepvriesmaaltijden maakte en rondbracht aan voormalig daklozen en verslaafden in een van de panden van hulporganisatie Humanitas. De masterstudente Fiscale Economie vertelt dat haar bijdrage een noodoplossing is. “Eerder werden er maaltijden bereid door vrijwilligers, maar de gaarkeuken is tijdelijk dicht. Ook mogen de bewoners niet meer samen eten in de gemeenschappelijke ruimte. De oplossing is dat we van dinsdag tot en met vrijdag met twee mensen van de vereniging de maaltijden in de oven ontdooien en dan langs de kamers gaan. Zo krijgen de 35 bewoners toch nog hun warme eten.”

Een wederzijds voordeel

De reacties op zowel GMDMWH als het Humanitas-project zijn tot nu toe positief. Volgens Van Winden zijn de mensen ontzettend blij dat ze geholpen worden. “Wij treden op als vervanging van vrijwilligers die in een risicogroep zitten. De Voedselbank heeft daardoor veel vrijwilligers die moeten afzeggen. Wij zijn op ons beurt weer blij dat wij op deze manier iets kunnen bijdragen in Rotterdam.”

Ook voor Mirthe voelt het goed om iets te kunnen doen en dat ze gewaardeerd wordt. “Je komt in een wereld waar je normaal gesproken niet zo snel komt –als fiscalist in spé. Door zo’n initiatief als bij Humanitas zag ik een heel andere beroepsgroep en kwam ik met andere mensen in aanraking dan ik in het dagelijks leven zou doen. Dat vind ik best wel speciaal.”

Onzekere toekomst

De toekomst van het platform is nog onzeker. “Mensen geven zich nu op omdat ze even geen fysiek onderwijs hebben en zich vervelen,” vertelt Mirthe. “Alles is elke dag weer anders. Ik denk dat het enthousiasme wel inzakt zodra de studie wordt opgepakt.” Van Winden wil benadrukken dat het aanbod aan hulp momenteel groter is dan de vraag. “Mensen die hulp nodig hebben, kunnen zich aanmelden via de website. Er zijn veel mensen die deze hulp goed kunnen gebruiken, dus zijn we altijd op zoek naar zowel helpers als hulpzoekenden.”