Elke studentenvereniging heeft haar eigen tradities, en daarmee ook haar eigen woorden of uitdrukkingen. Bij het Rotterdamsch Studenten Gezelschap (RSG) staan bijvoorbeeld veel dingen in het teken van de Noordse mythologie, en de Navigators Studentenvereniging Rotterdam (NSR) heeft christelijke elementen binnen haar cultuur.
Lekker dansen in Thor
Irene Rutten studeert Criminologie en is tweedejaars lid bij RSG. Zij legt uit dat bij RSG veel dingen in het teken van de Noordse mythologie staan. De reden hiervoor is dat er in 1937 een prijsvraag werd uitgeschreven binnen de vereniging: er moesten passende namen bedacht worden voor hun sociëteit. Twee eerstejaars leden bedachten toen de naam ‘Asker’. Asker betekent ‘de eerste mens’, het begin van het menselijk leven. Het idee is dat de sociëteit het belangrijkste onderdeel van RSG is. De studenten wonnen maar liefst twee gulden met deze winactie. Inmiddels zit RSG in het vijfde pand: Asker V.
Behalve de sociëteit zijn ook de bar en de feestzaal vernoemd naar de Noordse mythologie. Zo heet de feestzaal Thor en de bar Midgard. “Op woensdagavond hebben wij altijd borrels in de feestzaal, dus dan gaan we lekker dansen in Thor”, zegt Irene. “En na vergaderingen vragen we vaak aan elkaar of we nog een drankje zullen doen in Midgard.”
Eenden bij Laurentius
Terwijl RSG aan zijn namen is gekomen dankzij een prijsvraag, ging het bij R.S.V. Sanctus Laurentius op een minder geplande manier. In het oude pand op de Vondelweg (waar de vereniging tot 1985 zat) vonden de feestavonden plaats in de kelder. Op een dag was er een hevige regenbui, waardoor de feestzaal volledig onderliep. Een domper voor de leden, maar de kelder bleef niet ongebruikt. Er zwommen namelijk eenden in. Een waargebeurd verhaal, volgens de reünisten van Laurentius.
Helaas was de kelder door de overstroming niet meer geschikt om in te feesten. De feestzaal werd verplaatst naar een andere verdieping, maar de eenden worden nog altijd herinnerd, zelfs in het nieuwe pand. De feestzaal heet sindsdien namelijk ‘De Eend’.
Maagdenkamer
Binnen S.S.R.-Rotterdam zijn de verschillende kamers van de sociëteit vooral vernoemd naar de verenigingscommissies die erin vergaderen, behalve de Maagdenkamer. De Maagdenkamer is vernoemd naar het symbool van de Unie der S.S.R., een verbond tussen verschillende gereformeerde S.S.R.-verenigingen in Nederland. Het symbool is de Uniemaagd, ook wel een jonkvrouw die met haar linkerarm op een boek steunt dat op een kolom staat. Dit verwijst allemaal naar de zogenaamde zinspreuk van de Unie der S.S.R.: ‘Libertas ex Veritate’, oftewel, ‘Vrijheid verkregen uit Waarheid’. In 1969 verbrak de Rotterdamse tak haar band met de Unie en besloot het geloof niet meer te betrekken bij de vereniging. Volgens lid en geschiedenisstudent Joost van der Linden is de Uniemaagd ontvreemd bij S.S.R.-Wageningen door de zogenaamde ‘drie musketiers’ van S.S.R.-Rotterdam en een paar weken later is de sociëteit in Wageningen in brand gevlogen. “De drie musketiers waren leden van S.S.R.-Rotterdam en hebben de Uniemaagd dus veiliggesteld en nu hangt zij in onze Maagdenkamer”, vertelt Joost. De naam ‘Maagdenkamer’ is wel ironisch, volgens Joost. “Er worden regelmatig gebruikte condooms in gevonden.”
Oude poep
Bij de christelijke studentenvereniging NSR staat er een tafel op de verhoging van de borrelzaal genaamd de ‘oude poep’. De oude poep is de tafel waar je alleen aan mag zitten als je een ouderejaars bent of in de sociëteitscommissie zit of hebt gezeten. Het draait bij de tafel om status, want als jongerejaars mag je wel uitgenodigd worden om ook aan de tafel te komen zitten. Sociologiestudent en tweedejaars lid Janiek Poker heeft als sjaars wel eens aan de tafel mogen zitten. “Ik vind het zelf wel een grappig concept, maar ik weet wel dat sommige leden het onnodig vinden en het statusmisbruik noemen”, zegt Janiek. “Het schijnt dat de oprichter van NSR de tafel ooit wilde slopen, omdat hij wil dat iedereen binnen de vereniging gelijk is, maar de tafel staat er nog steeds.”