Het Tinbergengebouw is sinds de jaarwisseling helemaal dicht, inclusief de Etude, het grote campusrestaurant van Vitam in het gebouw. Sindsdien is het erg druk in de enige andere kantine op de campus, The Company op de vierde verdieping van het Mandevillegebouw. “De rij staat soms wel tot de lift. We zijn aan het bekijken of de kantine een uurtje extra open kan”, vertelt Michel Flaton, general manager van Vitam op de campus.

Medewerkers overgeplaatst

Tinbergenrestaurant Etude was namelijk van 11.00 tot 15.00 uur open en The Company slechts van 11.00 tot 14.00 uur. Om de drukte te beperken heeft Vitam standaard twee kassa’s in gebruik en de derde kassa gaat ook minstens drie keer in de week open. “Voordat Tinbergen sloot, gebruikte we vaak één kassa in Mandeville, we merken nu dat we 200 à 300 gasten per dag meer hebben.”

Door de sluiting zijn de vaste werknemers van de Etude naar verschillende locaties van Vitam op de campus verplaatst. Het vinden van een plek voor alle medewerkers viel mee, vertelt Flaton, doordat twee vaste Vitam-werknemers al van tevoren hadden aangegeven dat ze gingen stoppen. “Eén collega heeft zijn contract niet verlengd en een andere collega gaat met pensioen. De rest zijn allemaal overgeplaatst naar andere campuslocaties.”

Kleinere keuken

Door de kleinere keuken bij The Company kan Vitam daar minder verschillende maaltijden aanbieden dan in de Etude het geval was. ”Er is minder ruimte om maaltijden neer te zetten”, merkt Flaton. De variatie blijft wel: er is altijd een maaltijd met vlees en een vegan maaltijd.

Ondanks de kleinere keuken en de drukte is er genoeg te kiezen in het restaurant. Er blijft soms zelfs eten over. “Eten wat we vandaag niet gebruiken, gaan we morgen weer op een andere manier hergebruiken. De groente die vandaag in de maaltijd zit, gaat morgen in de saladebar. Van brood dat over is maken we croutons.”

Veel van de lunches voor de catering werden voorheen in de keuken van The Company gemaakt. Nu gebeurt dat in een nieuwe voorbereidingskeuken in het Van der Goot-gebouw. Ook zijn er plannen voor een coffeecorner in dit gebouw; in de oude tentamenhal komen namelijk studieplekken.

Streetfood in Theil

vitampopup-theil-27032024-ThanhNguyen (5)
In de Theilhal wordt streetfood verkocht zoals een taco. Beeld door: Thanh Nguyen

De afgelopen weken heeft Vitam op woensdagen geëxperimenteerd met een streetfood pop-up in het Theilgebouw. Ondanks dat de pop-up de eerste keer geen succes was, gaat het steeds beter. “We hebben na de eerste keer goed gekeken waar het fout ging en wat we beter kunnen doen. Toen zijn we met de hotdogs door de Theilhal gaan lopen, zodat studenten het konden proeven. Toen verkochten we er al veertig. Vorige week hebben we weer een proeverijtje gedaan en toen hadden we al zeventig producten verkocht en nu zitten we rond de honderd. Het gaat, stap voor stap, steeds beter.”

In het Theilgebouw zijn genoeg zitplekken, alleen de plekken zijn niet geschikt om hele maaltijden te eten. “De streetfoodbar werkt net als in de Verenigde Staten, je haalt een taco in een servetje en gaat naar buiten of even ergens zitten.” Vitam kan door de Streetfoodbar in Theil studenten in de UB van warm eten voorzien. “Ook is het fijn voor ons, omdat we anders de studenten die warm willen eten en van de bibliotheek richting Mandeville lopen al kwijt bij de Food Plaza. Nu is Vitam over de hele campus vertegenwoordigd”, legt Flaton uit.

Bestek_cutlery_sustainable_Etude_horeca_campus_dec2023_3_Tyna Le

Lees meer

Van metalen naar plastic bestek: ‘Eerlijk gezegd is het waardeloze rommel’

Sinds het begin van dit collegejaar is het metalen bestek in de kantines van Vitam op de…