De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zoekt de internationale media op met zijn boodschap dat de acceptatie van het gebruik van drugs als cocaïne leidt tot corruptie, geweld en ellende in de stad. In The Guardian stelde de burgervader onlangs: “This is because cocaine has mainly been used in the higher echelons of society. And that has been seen as less serious, just as crime in higher echelons is often seen as less serious. There is an advanced form of acceptance and socialisation around cocaine.”
1 op de 8 studenten heeft ervaring met cocaïne, blijkt uit een onderzoek door de Nationale Drugmonitor. De monitor is een initiatief van het Trimbos instituut, het kenniscentrum voor de mentale gezondheid. Hoe het staat met de medewerkers op de universiteiten weten we niet, dat houdt het Trimbos helaas niet bij. Het instituut weet te melden dat het gebruik onder jongeren toeneemt – meer nog dan onder volwassenen. Bovendien scoort Nederland hoger dan andere landen in Europa. Discussie over cocaïnegebruik is niet eenvoudig en lijkt taboe. Toch zou een debat over acceptatie en socialisatie wel mogelijk moeten zijn.
Als ik vanuit de tram het terrein oploop van de campus passeer ik op straat een lijn met ‘roken verboden’. Bij het koffieapparaat op de faculteit zijn kartonnen bekers ingeruild voor duurzame mokken. Zo nu en dan zijn er debatten op de universiteit over de noodzaak van een vegetarisch of zelfs veganistisch aanbod van voedsel en dranken. Het zijn zaken die in het verleden vaak als moraliserend werden gezien en als betuttelend, maar die nu volop worden bediscussieerd. De persoonlijke lifestyle lijkt in toenemende mate een onderwerp te worden van publiek debat.
De ‘higher echelons of society’ waar de burgemeester over sprak dat zijn ook wij, studenten en medewerkers van de Erasmus. De universiteit die ons aanmoedigt met de leuze: ‘Creating positive societal impact’. Burgemeester Aboutaleb wil een harde aanpak van de drugscriminelen, maar dat heeft tot op heden weinig opgeleverd. Een andere optie is om cocaïne te legaliseren en zo uit handen van de criminelen te halen, maar het is de vraag hoe goed dit is voor de volksgezondheid. Wat in ieder geval helpt is terugdringen van het cocaïnegebruik: zonder consumenten zijn er geen criminelen. Als we besluiten dat discussie over roken, vlees of het gebruik van kartonnen bekertjes niet betuttelend is, waarom zou een debat over cocaïnegebruik dat dan wel zijn?