De Raad van Bestuur reageerde met een blog op ‘een aantal brieven en e-mails’ die bij hen waren binnengekomen over Gaza. Daarin werd onder meer gevraagd om een standpunt over de situatie. Daarnaast vroegen de medewerkers ook om een minuut stilte voor de slachtoffers en om het sturen van medische hulp naar het oorlogsgebied. EM heeft het interne bericht ingezien.

De bestuurders zeggen in hun bericht: “Omdat wij een ziekenhuis zijn, hechten wij zeer veel belang aan het Erasmus MC als inclusieve omgeving en als een open, veilige en toegankelijke plek voor iedereen. Wij behandelen iedere patiënt, ongeacht afkomst, geloofsovertuiging of politieke voorkeur. En datzelfde geldt voor onze studenten en medewerkers; iedereen is een Erasmus MC’er en iedereen hoort erbij. Het Erasmus MC heeft dan ook geen standpunt in deze oorlog.”

Oekraïense vlag

Over het feit dat het Erasmus MC na de inval van Rusland in Oekraïne wel de Oekraïense vlag hees, schrijft de Raad van Bestuur: “We deden dat inderdaad in navolging van veel andere organisaties in Nederland. Zelfs de Erasmusbrug kleurde destijds blauw en geel. Maar achteraf hoorden we dat onze collega’s en patiënten uit Rusland zich er ongemakkelijk bij voelden. Dat hebben we ons toen onvoldoende gerealiseerd.”

Wel spreekt de RvB zich uit tegen het geweld in Gaza: ”We leven bijzonder mee met iedereen die op enige manier geraakt wordt door geweld en onderdrukking. Het geweld en het grote aantal slachtoffers is werkelijk verschrikkelijk…” Het bestuur gaat niet in op de vragen vanuit de medewerkers dat juist zo’n groot en belangrijk ziekenhuis stelling zou moeten nemen tegen de aanvallen van Israël die ook de gezondheidszorg in Gaza raken.

Kritische noten

Op het bericht kwamen ruim vijftig reacties van medewerkers van het Erasmus MC op het bericht op intranet, het netwerk dat alleen toegankelijk is voor mensen die werken voor het Erasmus MC. EM heeft een deel van de reacties in kunnen zien. Naast woorden van waardering en begrip voor het standpunt van het bestuur, worden er ook kritische noten gekraakt.

Over het feit dat de RvB het houden van een minuut stilte reserveert voor ernstige interne gebeurtenissen, zoals de aanslag van Fouad L. op o.a. Erasmus MC, eind september, schrijft een medewerker: “Jullie halen de gebeurtenissen van 28 september hier aan. Het is vreselijk dat zoiets in een ziekenhuis moest gebeuren. Een ziekenhuis is een plek die veilig hoort te zijn voor iedereen. In Gaza is dit op het moment niet het geval. (…) Ik vind dat het Erasmus Medisch Centrum zich hier over uit moet spreken.” De reactie werd ruim zestig keer geliket.

Staan voor gezondheidszorg

De Raad van Bestuur zegt verder in het bericht op intranet: “Als de overheid ons vraagt om oorlogsslachtoffers op te vangen dan zullen we dat direct doen. Als het Rode Kruis of Artsen zonder Grenzen een beroep op ons doet dan staan we klaar. Maar ter plaatse gaan helpen is niet onze rol.”

Deze houding stelt sommige medewerkers teleur, blijkt uit een reactie: “Spijtig genoeg mist er ook een professionele visie op de situatie, namelijk dat we moeten staan voor bescherming van de gezondheidszorg en zorgverleners onder alle omstandigheden.” Een groep betrokken Erasmus MC-medewerkers heeft zich verenigd en organiseert lunchbijeenkomsten voor ‘een constructief gesprek met elkaar over de impact van deze situatie’.

Geen politieke instelling

Maar er is ook een groep medewerkers die in de reacties op laat weten dat het Erasmus MC zich verre van dit conflict moet houden: “We werken in een ziekenhuis, niet een politieke instelling. Laten we dat vooral zo houden. (…) Je komt hier om te werken/leren, niet om anderen jouw mening op te dringen.”

Een woordvoerder van het Erasmus MC laat in een reactie op dit artikel weten: “Zoals op veel plekken in de wereld, wordt ook in het Erasmus MC gediscussieerd over de situatie in Gaza en Israël. In dit geval in reacties onder de blog van de RvB. Zoals bij iedere discussie zijn er voor- en tegenstanders en mensen die een standpunt innemen dat zich ergens in het midden houdt. Dat kan en mag in het Erasmus MC. Het is mooi te zien dat de mensen die reageren ook overeenkomsten zoeken en het eens zijn over de impact van deze situatie.”

gaza bekladding starbucks 2024-3-8 Foto Nora van der Schoor

Lees Meer

Leuzen tegen geweld Gaza op Starbucks Woudestein

Voor de tweede keer deze maand zijn er leuzen gespoten op Starbucks Woudestein vanwege de…

Lees 2 reacties