Een inbraak in het volle zicht komt niet vaak voor, vertelt Gijs van Nimwegen, woordvoerder van de politie Rotterdam. “Dit maken we niet elke dag mee.”

Op camerabeelden is te zien hoe de mannen rond 17.30 uur op een nog drukke campus toeslaan. De twee wandelen het Erasmus Paviljoen binnen, en zetten dure apparatuur op een rolcontainer. Die spullen dekken ze af met een doek, waarna ze met de volgeladen container naar buiten lopen en de campus verlaten. “De inbrekers zijn brutaal te werk gegaan”, zegt Van Nimwegen.

Bron: www.youtube.com

Dat de daders zo in het zicht te werk gaan, komt niet veel voor. “Een gemiddelde inbreker opereert op zo’n manier dat-ie de minste kans heeft om iemand tegen het lijf te lopen. Normaal gaan ze te werk als iedereen slaapt. Maar deze mannen trekken zich van niks of niemand wat aan”, licht van Nimwegen toe. Wellicht gebruikten de daders de drukte op het terrein juist als dekmantel: “Als je overdag met je rolcontainer naar buiten loopt, dan denkt iedereen natuurlijk: ‘Dat zullen gewoon mensen van de universiteit of leveranciers zijn.’”

De politie komt de mannen op eigen kracht niet op het spoor. Daarom werden op donderdag 7 maart de camerabeelden vrijgegeven in het televisieprogramma Bureau Rotterdam. De inbrekers zijn goed herkenbaar. “We roepen de hulp van de kijkers op”, zegt van Nimwegen. “Er hoeft maar één iemand te zijn die de mannen herkent.”

Te voorkomen?

Campus Woudestein is een openbaar toegankelijk terrein. Naast studenten en medewerkers lopen er ook mensen van buiten rond. Daarom is een inbraak zoals deze lastig te voorkomen. “Maar het werkt al heel goed als je als universiteit duidelijke afspraken maakt over wie het terrein op mag komen en wie niet. En dat moet je dan handhaven”, legt Van Nimwegen uit.

Het Erasmus Paviljoen en de universiteit wilden niet reageren op de inbraak.

tostiworld-foodplaza-feba

Lees meer

Tweede brutale diefstal op de campus in dezelfde week

Een studente werd dinsdag bestolen van haar laptop bij de TostiWorld in de Food Plaza. De…