ScienceGuide is 26 jaar lang actief als journalistiek platform over het hoger onderwijs. Het medium wordt gefinancierd door een groep hogescholen en andere aan het hoger onderwijs verbonden instellingen zoals SURF. De Erasmus Universiteit behoort niet tot de financiers van de website die een belangrijke plek inneemt in het publieke debat over het hoger onderwijs.

Geen enkele positieve reactie

Om er financieel bovenop te komen, heeft de redactie het afgelopen jaar alle universiteiten, hogescholen en koepelorganisaties gevraagd om bij te dragen. “Daarop is geen enkele positieve reactie gekomen, hoewel men veel waarde zegt te hechten aan een onafhankelijk platform en de artikelen gretig leest”, schrijft de redactie in een laatste noodoproep op haar website.

Daarom heeft de redactie nu een deadline: al er niet voor 17 februari 2.500 betalende abonnees gevonden zijn, dan gaat de stekker eruit. Een jaarabonnement kost 85 euro.

Exclusieve toegang

Mocht het streefgetal bereikt worden, dan ziet de redactie genoeg perspectief om het platform verder uit te bouwen. De website zal dan exclusief toegankelijk worden voor abonnees en partnerinstellingen.

Voor de driekoppige redactie wordt het een spannende tijd. “De redactie-mailbox stroomt dagelijks vol met reacties van lezers en er worden jaarlijks honderden artikelen ter publicatie ingezonden. Maar hoe onze gewaardeerde lezers en gebruikers er zelf inzitten, weten we niet. Dat gaan we nu uitvinden.”

Financieel conflict met Maastricht

ScienceGuide raakte afgelopen oktober nog in conflict met de Universiteit Maastricht, een van de financiers van de website. De universiteit zou haar bijdrage van de afgelopen twee jaar aan het platform terugeisen vanwege een onwelgevallig artikel. Dat was volgens Maastricht zelf overigens een ‘totaal onjuiste’ voorstelling van zaken, de overeenkomst met ScienceGuide zou verlopen zijn en de universiteit had het geld ten onrechte overgemaakt. “Succesvolle terugvordering betekent waarschijnlijk het einde van ScienceGuide”, stelde de redactie toen.

2020-02-06 Maastricht_University Universiteit Maastricht

Lees meer

Nieuwswebsite ScienceGuide heeft last van ‘juridische intimidatie’ door Universiteit Maastricht

Nieuwsplatform ScienceGuide is in aanvaring gekomen met een van zijn financiers, de…