Werknemers van de universiteit krijgen dit jaar een nieuwe medewerkerspas. Daarop staat ook een foto. Ze kunnen gebruikt worden voor facilitaire zaken, zoals printen, parkeren en koffieautomaten. De nieuwe pas is ook deel van een plan om de beveiliging op de universiteit te verbeteren en heeft een beter beveiligde chip dan de oude pas. Ook moeten de nieuwe passen medewerkers herkenbaarder maken.

Elkaar aanspreken

De passen dienen daarom op sommige plekken zichtbaar gedragen te worden, bijvoorbeeld aan de broekriem of een keycord. Zo wil het universiteitsbestuur voorkomen dat ongeautoriseerde personen de gebouwen binnenkomen. Het CvB verwacht van medewerkers dat ze elkaar aanspreken als de pas niet zichtbaar wordt gedragen.

De nieuwe maatregel volgt op een onderzoek vanuit de afdeling Real Estate and Facilities naar de beveiliging op de campus. Bij de afdelingen Real Estate and Facilities en Erasmus Digitalisation and Information Services loopt er al een proef met het zichtbaar dragen van de medewerkerspas. Vanwege de flexwerkomgeving van het Sandersgebouw lopen er veel onbekende gezichten rond, en met de pas zijn niet-medewerkers duidelijker te herkennen. Wanneer de nieuwe pas voor iedereen wordt ingevoerd is nog onduidelijk.

‘Nergens vermeld in reglement’

Om het verplicht dragen van de nieuwe medewerkerspas in te voeren wil het College van Bestuur het ordereglement ‘EUR Gebouwen, Terreinen en Voorzieningen’ aanpassen. In het huidige ordereglement uit 2020 was het al verplicht om je te identificeren op verzoek van de beveiliging. In het nieuwe reglement voor 2024 wil het CvB daaraan toevoegen dat ‘een medewerker de medewerkerspas te allen tijde bij zich heeft om zich op verzoek te identificeren’.

Het voorstel voor de nieuwe medewerkerspas werd vlak voor de kerst besproken in de Universiteitsraad. De raad wees er toen op dat in het voorstel voor de aanpassing van het reglement nergens vermeld staat dat de medewerkerspas zichtbaar moet worden gedragen.

Onduidelijkheid

Ook zijn er nog vragen over de controle op de nieuwe pas. Onduidelijk is hoe de beveiliging medewerkers moet onderscheiden van studenten. Studenten krijgen juist sinds 2020 géén collegekaart meer. De oude kaarten hadden geen einddatum, waardoor oud-studenten toegang houden tot de gebouwen. De universiteit is daarom in 2020 overgeschakeld op een digitaal identiteitsbewijs.

Een voorbeeld van een plek waar de pas zichtbaar gedragen dient te worden is het Sandersgebouw, waar vanwege een pilot met flexwerkplekken veel verschillende werknemers rondlopen. Het idee is dat de nieuwe passen meteen duidelijk maken of iemand een medewerker is.

Lees meer

Beveiligers beëindigen wake voor vermoorde Palestijnse journalist, regels onduidelijk

Een wake voor de vermoorde Palestijnse journalist Shireen Abu Aqleh is vorige week…

Lees 8 reacties