Studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit namen woensdag deel aan een landelijke actie voor de 46e jaarlijkse Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk. Deze dag wordt sinds 1977 door de Verenigde Naties georganiseerd.

De deelnemers liepen om 12.00 uur naar buiten en verzamelden zich bij het Erasmusgebouw voor een teach-in. Omringd door doeken die zijn gemaakt door studenten en in de grote hal van de Aula werden opgehangen, discussieerde de groep van ongeveer vijftig mensen over de dekolonisatie van onderwijsinstellingen en deelden ze ideeën over hoe de historische context van de regio toegankelijker kan worden gemaakt.

“Wij geloven in ontwrichtende acties, maar tegelijkertijd kunnen we ook dit soort momenten hebben waar we kennis delen. We willen nog altijd een wederzijdse band met de instelling creëren’, aldus de studentvertegenwoordiger van Palestine Solidarity Rotterdam (PSR) en recent afgestudeerde van de master Engaging Public Issues aan de EUR. De student wil anoniem blijven omdat sommige studenten en medewerkers, vooral degenen die actief lid zijn van PSR, in het verleden zijn geïntimideerd omdat ze hun steun aan Palestina uitspraken.

Eisen

De campagne is opgezet door verschillende studenten- en jongerenorganisaties uit heel Nederland die onder andere eisen dat er een einde komt aan wat ze academische censuur op Nederlandse universiteiten noemen en aan samenwerking tussen Nederlandse universiteiten en Israëlische instellingen die het ‘zionistische militair-industrieel-academisch complex’ ondersteunen.

Dit was de tweede teach-in die door PSR is georganiseerd op campus Woudestein. Bij beide evenementen waren opvallend veel beveiligers van de EUR aanwezig die het fotografisch vastleggen van de bijeenkomst nauwlettend in de gaten hielden en beperkten. “We zijn niet per se bang, maar wel geschokt over hoe de beveiliging er vaak voor kiest om zich tegen haar eigen studenten te verzetten”, zegt de masterstudent sociologie.

Aki Negate, lid van de universiteitsraad namens de Progressive Student Party en student Psychologie, herinnert er echter aan dat een dergelijke houding van de EUR niets nieuw is. “De universiteit zelf heeft in het verleden al soortgelijke bijeenkomsten niet toegestaan, bijvoorbeeld toen ze mensen van PSR wegstuurde van de campus toen ze een wake hielden voor een Palestijnse journalist die was vermoord’, een evenement dat plaatsvond in mei van dit jaar.

Gemeenschap

Nieuwsgierige studenten op weg naar hun les stoppen en luisteren naar een van de sprekers, die de kracht van sociale media bespreekt bij het verspreiden van bewustzijn. Anderen laten hun mond openvallen in een ‘oh!’ en komen niet verder dan de deur voordat ze zich omdraaien. Ongeacht hun keuze reflecteert Malakye Outerbridge, student Management of International Social Challenges en Filosofie, over het belang van deze teach-ins. “De activistische gemeenschap is een zeer gesloten gemeenschap. Op komen dagen is dus niet alleen een daad van steun en solidariteit met de mensen in Palestina, maar het is ook een manier om een gemeenschap op te bouwen samen met Rotterdam en de universiteit.”

De Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden en Universiteit Utrecht behoren tot de deelnemende universiteiten aan de walk-out. De actie op de EUR werd gecoördineerd door Palestine Solidarity Rotterdam (PSR) en gesteund door de Progressive Student Party (PSP) en Erasmus School of Colour (ESOC).

20231017 teach-in palestina Sanders foto Wouter Holleman (7)

Lees meer

Steun voor Palestina tijdens teach-in in Sandersgebouw

Uit steun voor Palestina vond er vrijdag een teach-in plaats in het Sandersgebouw.…