Eén evenement dat veel aandacht trekt van passerende studenten, is de (niet-gewelddadige) rage room, een oranje zeecontainer die pal in het midden van Erasmus Plaza staat en is ontwikkeld in samenwerking met EFR, de studievereniging van de economische faculteit.

Ondanks dat er in deze rage room niet met een honkbalknuppel aardewerk wordt vernield, gaat het er niet minder interactief aan toe. Studenten krijgen de kans om bokshandschoenen aan te trekken en al hun woede, agressie en negatieve gevoelens op een gezonde manier de vrije loop te laten door naar hartenlust tegen een boksbal te meppen. Dat alles in de sfeer van een technoclub, compleet met harde elektronische muziek, stroboscooplampen en zelfs een rookmachine.

“Ik stelde me het gezicht van mijn huisgenoot voor op de boksbal”, zei een student die meedeed. “Eindelijk kon ik alle woede de vrije loop laten die ik voel als zij haar rommel niet opruimt. Het gaf zoveel voldoening, vind zeker dat de rage room moet blijven.”

poffertjes soep chocomel kraampje-wellbeingweek-campus_27.11.2023_Daan Stam
De poffertjeskraam is ook een favoriet. Beeld door: Daan Stam

Cathartische verlossing

Anderen die de rage room hebben gebruikt, verklaren dat ze zich volkomen vrij voelden toen ze de rage room ingingen en in staat waren om, zoals iemand zegt, ‘een halve minuut lang te vergeten dat ik op de campus ben en gewoon al mijn emoties de vrije loop te laten’.

Veel bezoekers van de rage room zijn enthousiast omdat ze dankzij de oranje container ‘cathartische verlossing’ voelden. Ze zijn blij met het evenement vanwege het sociale aspect, de toegankelijkheid en de interactiviteit, wat volgens de organisatoren van de Student Wellbeing Week de kenmerken zijn waar studenten doorgaans de meeste waardering voor hebben.

“Welzijn betekent voor iedereen iets anders, dus het is altijd fijn om te zien hoe alle evenementen studenten van verschillende academische achtergronden en interesses aanspreken, en wij doen echt ons best om welzijn toegankelijk te maken voor iedereen”, legt Maud Molenaar uit, student-assistent bij het Programma Studentenwelzijn.

Sekskennis

Een ander evenement waarbij interactiviteit en welzijnseducatie worden gecombineerd, is het spel ‘Rad van fortuin: Wat weet jij over seks?’, eveneens op de Erasmus Plaza. Het spel werd ontwikkeld in samenwerking met studentenvereniging Erasmus Pride en laat deelnemers een veelkleurig rad draaien en een reeks vragen beantwoorden over seksueel welzijn.

Afhankelijk van het aantal juist beantwoorde vragen, bijvoorbeeld ‘Leg uit wat een “Plan B” is’, kunnen de deelnemers kleine prijzen winnen. De spelleider legt uit dat het spel zo is opgezet dat studenten zich vermaken met een bekend spel en tegelijkertijd kennis kunnen opdoen over aspecten van seksueel welzijn en seksualiteit.

Lijn oversteken

Voor studenten die op zoek zijn naar een intiemere activiteit in de vorm van een workshop, wordt in een collegeruimte in het Van der Gootgebouw ‘Cross the Line’ gehouden. Bij deze activiteit steken studenten een lijn op de vloer over. Ze worden bijvoorbeeld gevraagd of ze ervaring hebben met seksuele intimidatie of discriminatie. Daarna volgt er een groepsdiscussie bij ieder besproken onderwerp.

“Het was een heel intieme en bemoedigende ervaring, en ik heb ervan geleerd dat studenten niet alleen zijn met deze problemen. Ik ben er bijvoorbeeld door gaan inzien hoeveel studenten last hebben gehad van discriminatie, en het was echt indrukwekkend om de persoonlijke verhalen van iedereen over het onderwerp te horen”, aldus een van de deelnemers na de sessie.