Bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week waren er op verschillende locaties van de Erasmus Universiteit stembureaus. Op campus Woudestein, bij het Erasmus MC en in het gebouw van het Erasmus University College kon vorige week woensdag gestemd worden. De uitslagen van de drie locaties komen grotendeels overeen, maar er zijn grote verschillen met de landelijke uitslagen. Bij alle drie de locaties komen GroenLinks-Pvda, VVD en D66 in de top drie, waarbij GroenLinks-PvdA overal met afstand de nummer één is. Daarna volgen bij alle drie PVV, Volt en NSC in wisselende volgorden.

Woudestein

Bij het stembureau in het Theilgebouw werd GroenLinks-PvdA met 28 procent van de stemmen ruim de grootste. Daarna volgden VVD met 19 procent en D66 met 15 procent. Op plek vier, vijf en zes kwamen Volt, NSC en PVV.

University College

Ook bij het gebouw van Erasmus University College komt GroenLinks-PvdA als grootste uit de bus, met 30 procent van de stemmen. De rest van de top drie is ook gelijk, met de VVD als tweede (16 procent) en D66 als derde (13 procent). Op vier komt PVV (8 procent), op vijf Volt (8 procent) en op zes NSC (7 procent).

Erasmus MC

In het Erasmus MC is GroenLinks-PvdA eveneens de grootste (32 procent), maar komt op twee D66 (16 procent), gevolgd door VVD (13 procent). Ook in het Erasmus MC komt op vier PVV (8 procent), gevolgd door NSC (7 procent) en Volt (6 procent).

D66 toch groot

De uitslagen van de stembureaus tonen verschillen met de poll die eerder door EM werd gedaan. In de poll was D66 weinig populair, maar toch doet de partij het goed bij deze uitslagen. Ook de PVV was in de poll erg klein, maar staat nu bij alle drie de stembureaus in de top zes. De SGP en Forum voor Democratie deden het juist goed in de poll, maar zijn nu bij alle bureaus goed voor maximaal 1 procent per partij. De grote voorsprong van GroenLinks-PvdA was wel consistent met uitkomst van de poll.

Verschillen tussen de poll en de werkelijke uitslagen kunnen komen doordat de poll alleen door studenten en medewerkers van de universiteit is ingevuld, terwijl de stembus voor iedereen toegankelijk was. Omgekeerd zullen veel studenten en medewerkers niet op de campus, maar bij een andere locatie hebben gestemd.

Libertaire partij, LEF en blanco stemmers

De partijen die het slechtst uit de bus kwamen op de locaties van de universiteit waren de Libertaire Partij en LEF. Beide partijen kregen slechts één stem. In het Erasmus MC werd vijf keer blanco gestemd, in het University College één keer.

Lees 3 reacties