De muur is verfraaid met een grote aqua-turquoise cirkel tegen een diepbruine achtergrond. Over het canvas spreiden zich vanuit het middelpunt zwarte en witte lijnen uit, waardoor een wisselwerking ontstaat van krachtige levendige tinten en kleurrijke contrasten. De moderne esthetiek van de muurschildering zal ongetwijfeld de aandacht van voorbijgangers trekken, voornamelijk studenten die op weg zijn naar hun tentamen.

Strakke spuitbusverflijnen

mick_larock_mural_graffiti_schildering_exam_centre_foto_Melis_Zavlak_2-EM-rotated
Aileen Esther Middel alias Mick Larock naast een van haar werken in de Erasmus Gallery.

De eerste dagen van het karwei stonden geheel in het teken van de voorbereiding. La Rock: “Het kostte twee tot drie dagen om alles op te meten en aan de slag te gaan.” Daarna was het een soort geometrische puzzel: “We moesten een centraal punt vinden van waaruit we konden beginnen, als een spinnenweb. Er kwam heel wat meetwerk en wiskunde bij kijken. Ik heb geen wiskunde gestudeerd, maar op de een of andere manier is dit het enige wat ik heel goed begrijp.” De graffitikunstenaar geeft toe dat ze erg houdt van strakke spuitbusverflijnen, die ze met behulp van grote hoeveelheden tape maakte.

Uiteindelijk lukte het La Rock, met behulp van een team van assistenten, een hoogwerker en veel creativiteit, haar muurschildering te voltooien. Het weer zat daarbij tegen. “Het viel niet mee dit midden in oktober te doen, maar gelukkig leidde de regen maar tot anderhalve dag vertraging.”

‘Brutalistisch paradijs’

La Rock toonde zich dankbaar voor het warme welkom dat ze kreeg van Kunstzaken. Ze heeft nooit eerder zo’n groot soloproject gedaan, en ze is er enthousiast over: “Toen de curator van Kunstzaken me de afmetingen van de muur stuurde, wist ik dat ik deze muurschildering moest maken.” Ze vond het geweldig om dit te doen in het ‘brutalistische paradijs’ dat de EUR-campus is. “Toen ik ging zitten en mijn ogen sloot, kwam deze stijl meteen bij me op. Ik heb dit speciaal voor deze muur gecreëerd, het was geen ontwerp dat ik klaar had liggen.”

De tentoonstelling van La Rock is momenteel te zien in de kunstgalerij in het Erasmusgebouw, waar meer van haar werk te zien is. Als kind van de brutalistische tijd is ze in haar kunst sterk beïnvloed door de artistieke esthetiek van de jaren zeventig, evenals modernistische schilderingen. Haar inspiratie voor deze stijl is afkomstig van de letters die ze altijd in haar graffiti gebruikte: “Ik begon mijn letters meer brutalistische vormen te geven, en elementen van de letters weg te laten die dienden als lijn of negatieve ruimte”, zegt ze.

Abstract

Op sommige kunstwerken in de tentoonstelling is zelfs haar naam te zien: “Als graffitischrijver stel ik mijn naam centraal in mijn werk.” Zelfs in abstractere schilderingen zijn sporen van Micks naam te vinden in de rechte lijnen. “Niemand weet dit omdat het abstract is, maar het zit er wel in”, zegt ze.

De muurschildering wordt officieel op 8 november geopend, maar is nu al te zien. De tentoonstelling loopt tot januari.

040210-157

Lees meer

20 jaar academisch leven in beeld

Een volstrekt onvolledige maar mooie impressie van het academische leven in Rotterdam van…