Zoals iedere verkiezingen organiseert de economische faculteitsvereniging EFR dat debat samen met actualiteitenprogramma EenVandaag. De lijsttrekkers van zes partijen gaan op maandag 20 november met elkaar in debat: Dilan Yesilgöz (VVD), Frans Timmermans (GroenLinks/PvdA), Geert Wilders (PVV), Rob Jetten (D66), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB). Voor een zaal vol studenten bespreken ze stellingen over migratie, klimaat, economie en bestaanszekerheid. Er worden vooraf een paar filmpjes opgenomen waarin studenten hun visie op een van de stellingen geven.

Behindthescene-EFR-Eenvandaag_13Mar23_ThanhNguyen

Lees meer

Veel beveiliging, walkietalkies en vijftig pizza’s. Achter de schermen bij het EenVandaag Verkiezingsdebat

Voor het eerst sinds 2017 keerde het EenVandaag Verkiezingsdebat maandag terug naar de…

Vrijwilligers regelen

Als lid van de activiteitencommissie is economiestudent Thijs Hoevers, samen met het EFR-bestuur, verantwoordelijk voor het evenement. EenVandaag regelt de inhoud, Hoevers en zijn commissie de organisatie eromheen. Hij was in maart ook al betrokken bij de organisatie van het debat voor de Provinciale Statenverkiezingen. Toen was hij onder andere stand-in voor een van de politici op het podium bij de doorloop voor het debat.

Op 20 november is hij verantwoordelijk voor de logistiek. “Ik moet dan regelen wie op welk moment waar staat en zorgen dat alles soepel loopt.” Tot die tijd is hij druk met promotie, de aankleding van Ahoy, en vrijwilligers regelen. “We hebben er een stuk of twintig nodig, vooral voor de ticketscan.”

Traditiebreuk

Het debat vindt dit keer voor het eerst plaats in Ahoy. Hiervoor was het altijd in de Aula op campus Woudestein. Door de verhuizing kunnen er bijna twee keer zoveel studenten in de zaal. De traditiebreuk heeft ook te maken met de beveiliging van politici, die steeds duurder en ingewikkelder wordt, zegt Hoevers. “Politici hebben regelmatig te maken met bedreigingen. Dus de beveiliging moet serieus aangepakt worden.”

Ahoy heeft meer ervaring met de beveiliging van zulke bijeenkomsten. “Grote events, bekende Nederlanders, groepen fans. Bij Ahoy zijn ze gewend om in één keer zoveel mensen tegelijk te ontvangen en dat goed te regelen. Ze zijn wat meer gewend qua beveiliging dan een universiteit.”

Ook hbo en mbo

De belangrijkste taak die Hoevers en zijn medeorganisatoren momenteel hebben: zorgen dat de zaal vol zit. Wat dat betreft biedt de zaal in Ahoy ook een voordeel: “We kunnen nu meer studenten bij politiek betrekken, want we kunnen 1500 kaarten verkopen in plaats van 800.” Binnen een dag was de helft van de kaarten vorige week al verkocht. De rest hoopt Hoevers ook te verkopen. Daarom houden de EFR-leden collegepraatjes op de campus. En hij heeft contact met hbo- en mbo-instellingen in Rotterdam: “Politiek gaat iedereen aan, dus we vinden het belangrijk dat die studenten er ook bij zijn.”

Kaartjes zijn te koop via de website van de EFR en kosten 12,50 euro. De deuren gaan open om vijf uur. De televisieopnames zijn van kwart over zes tot zeven uur.