De doop van een boot gaat bij Skadi altijd gepaard met huisdrank Ketel 1-jenever. De eer van het dopen van de boot was aan de moeder en zus van Niels. Zij goten de fles over de gele, smalle boot terwijl vrienden, familie en verenigingsgenoten van Niels vanonder paraplu’s toekeken. Naast het verenigingspand aan de Noorderkanaalweg stapte het oude team van Niels vervolgens in de boot. Zij mochten de eerste meters roeien in de nieuwe boot.

Boten gaan lang mee bij roeivereniging Skadi. In de loods liggen nog enkele exemplaren van eind jaren zestig, die nog steeds in gebruik zijn. De eer van vernoeming gaat vaak naar winnaars of coaches, soms is de doop ter nagedachtenis. Zo ook ter ere van Niels, die in 2021-2022 bestuurslid was van de vereniging.

SKADI_DSC00760_doop roeiboot Niels_3000_Hilde-Speet_HR
Aan de ploeggenoten van Niels de eer: zij mogen de eerste meters roeien na de doop. Beeld door: Hilde Speet

In dit verhaal gaat het onder andere over zelfdoding. Heb jij suïcidale gedachten? Bel Stichting 113 anoniem via 113 of 0800-0113 (gratis), of praat via de chat op de website 113.nl. Medewerkers zijn 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar.

Wil je gewoon even met iemand praten? Dat kan ook op de universiteit. Loop binnen in The Living Room of maak een afspraak met een studentenpsycholoog.

Magische acht

“Het had zo moeten zijn”, zegt Annemijn de Kleer, president van Skadi, tijdens een interview voorafgaand aan de doop. De vereniging wilden graag in september een boot naar hem vernoemen, alleen kun je vooraf niet altijd zeggen wanneer welke boot binnenkomt. Het leek erop dat het een vier zou worden. “Toen we hoorden dat deze acht eerder binnen zou komen… ja, dat was gewoon magisch.”

Niels roeide in zijn eerste jaar in een acht, de snelste van zijn jaar. Daarnaast was hij coach van een achtploeg. “De acht heeft aanzien in het roeien”, vertelt Gilles Luyendijk, destijds ploeggenoot en huisgenoot van Niels. “Met zoveel roeiers gaat het heel hard. De wedstrijden zijn spectaculair met zoveel mensen aan de start. Gaver kan niet.”

SKADI_roeivereniging_Gilles Luyendijk_Fabien Schoenmakers_Annemijn de Kleer_sept2023_Hilde-Speet_3000

Lees meer

Sinds de dood van Niels wil Skadi meer dan ooit een vereniging voor iedereen zijn

De brede glimlach waar iedereen de 23-jarige Niels van Rooijen van kende, verdween het…

Depressie

Vanaf de winter van 2020/2021 ging het langzaam steeds slechter met Niels. Aan het begin van de zomer van 2022 belden de huisgenoten van Niels de crisisdienst. Ze wisten dat het slecht ging, maar zó slecht dat was een klap. Als hij hulp krijgt van professionals hebben zijn huisgenoten alle hoop dat ze in september weer samen in een huis zullen wonen. Vlak voor de Eurekaweek overlijdt Niels door zelfdoding.