“Zodra we het nieuws in Marokko hoorden, zijn we gaan bedenken wat wij konden doen”, vertelt Manar Mechqouq, bestuurslid van de medische multiculturele studentenvereniging Avicenna, over hun gezamenlijke actie met de islamitische studentenvereniging IQRA. Die plannen kregen vorm tijdens het crisisoverleg dat ze de maandag na de aardbeving hielden met medewerkers van de universiteit.

“Ik denk dat de universiteit veel heeft geleerd van de vorige keer, toen het bijna een maand duurde voordat we een bake sale konden organiseren voor de aardbeving in Turkije en Syrië”, zegt voorzitter van IQRA Sami Ibourk El Idrissi.

Verbinding

IQRA-Avicenna_BakeSale-BenefitForMorocco_20Sep2023_ThanhNguyen
Manar Mechqouq van Avicenna (in het midden) vindt de actie tot nu toe een succes. Beeld door: Thanh Nguyen

Door die snelle reactie verkopen leden van de vereniging deze week zoetigheden in het Erasmus Sportgebouw. “Dit is een leuke manier om mensen kennis te laten maken met de Marokkaanse cultuur”, vertelt Manar Mechqouq. “Het gaat niet alleen om geld inzamelen, maar ook om verbinding maken met elkaar. Dit moet echt een moment zijn om samen te komen”, vult Sami aan.

Bakkerijen in heel Nederland doneerden deze week aan de actie. Zelfs de ouders van de bestuursleden van IQRA, Avicenna en andere studentenverenigingen hebben hun culinaire talenten ingezet en gerechten uit verschillende keukens bereid.

Heerlijke donaties

Tweedejaars IBEB-studente Sara geniet van de heerlijke donaties. Terwijl ze een lepel van haar couscoussalade neemt, wijst ze op de lange rij bij de Spar die ze zag voordat ze naar het Sportgebouw kwam. “Ik zag mensen de gebruikelijke dingen eten bij de Spar, maar in plaats daarvan kun je ook hier terecht. Het is een beetje jammer dat niet iedereen hiervan op de hoogte is, misschien moeten ze wat meer flyers ophangen.”

Toch heeft de campagne de verwachtingen van de organisatoren overtroffen. Alleen al op de eerste dag heeft de verkoop 1083,60 euro opgebracht. “We waren eerlijk gezegd geschokt door hoe succesvol het dinsdag was. We zijn echt blij met dit bedrag”, viert Manar.

Alhamdulillah“, reageert Sami. “Dat is een preek van dankbaarheid. Het herinnert ons eraan hoeveel geluk we hebben en dat er mensen zijn die het veel slechter hebben dan wij. We moeten niet bang zijn om buiten onze comfortzone te kijken en te zien hoe andere mensen in de wereld het hebben.”

MoroccanAndTurkishPastriesBakeSale-BenefitForMorocco_20Sep2023_ThanhNguyen
Beeld door: Thanh Nguyen

Van eten naar voetbal

Ter afsluiting van de inzamelingsactie vindt er donderdag tussen 16:00 en 18:30 uur een voetbaltoernooi plaats in de sporthal. “Ik zou iets clichés kunnen zeggen dat Marokko een heel goed WK heeft gehad en we daarom voetbaltoernooi organiseren, maar uiteindelijk is voetbal ook iets wat mensen samenbrengt”, besluit Sami.

Tickets voor het voetbaltoernooi zijn te koop via de IQRA-website.

ANP 477853263_Marokko aardbeving 8.3.2023

Lees meer

EUR-gemeenschap in actie na aardbeving in Marokko

Marokko is vrijdagavond opgeschrikt door een verwoestende aardbeving. Minstens 2100…