Een dag na de aardbeving in Marokko betuigde het College van Bestuur steun aan de Marokkaanse gemeenschap. “Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun dierbaren, en de EUR leeft mee met iedereen uit onze community die geraakt is door deze natuurramp”, schrijft het college.

Bijeenkomst

Het kernteam crisisgebieden van de universiteit organiseert deze week een inloopbijeenkomst waar iedereen die geraakt is door de aardbeving terecht kan om ervaringen te delen en steun te krijgen van een expert. Dit kernteam bestaat uit onder meer het programma Studentenwelzijn en HR en zet zich in voor studenten en medewerkers die betrokken zijn bij rampen, bijvoorbeeld omdat hun familie of vrienden in het gebied wonen. De bijeenkomst vindt aankomende donderdag tussen 12.30 en 14.00 uur plaats in de theaterzaal van het Paviljoen. Ondertussen kunnen studenten ook terecht bij studentpsychologen en -mentoren.

De islamitische studentenvereniging IQRA en de medische multiculturele studentenvereniging Avicenna zijn samen bezig met het opzetten van een fundraising. “Denk hierbij aan een bake sale, waarbij het ingezamelde geld gaat naar mensen in nood”, zegt IQRA-voorzitter Sami Ibourk El Idrissi. Hij verwacht dat de fundraising volgende week begint. Avicenna roept mensen via Instagram op om Marokko te helpen, bijvoorbeeld door geld te doneren aan betrouwbare organisaties of bewustzijn te verspreiden via sociale media.

Medische hulp

Enkele medewerkers van het Erasmus MC hebben zich aangemeld om medische hulp te bieden in Marokko. Een van hen is Shakib Sana, promovendus bij het Erasmus MC en huisarts. Na de aardbevingen in Turkije in februari ging hij daarheen om samen met een team een noodhospitaal op te zetten.

Nu wil hij graag helpen in Marokko, maar het is nog niet zeker dat hij gaat. “Het is nog onduidelijk of de Marokkaanse overheid hier behoefte aan heeft en of we toestemming krijgen om te komen.” Het land laat hulp uit het buitenland tot nu toe niet volledig toe, omdat ongecoördineerde hulp volgens de regering geen nut heeft.

İdil Özdemir Mozaik walk-in Turkije Syrië aardbeving 13.2.2023_Josephine Hartmann

Lees meer

Studenten komen samen voor steun en hulp voor aardbeving in Turkije

De aardbevingen in Turkije en Syrië hebben veel studenten diep geraakt. Tijdens een…

Lees één reactie