Onder de aanvoering van Tweede Kamerlid Faissal Boulakjar (D66) hebben negen organisaties het Manifest Stop woningnood onder studenten ondertekend. Onder andere de Rotterdamse Kamer van Verenigingen (RKvV), samenwerkingsverband studentenhuisvesters Kences, vakbond CNV Jongeren en verschillende studentenverenigingen hebben dit manifest gesteund. Ze willen voorkomen dat het thema studentenhuisvesting na de val van het kabinet een ‘controversiële status’ krijgt. Volgens hen zou dit status tot verdere achterstand leiden.

Eisen

Volgens het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting is er op dit moment een tekort van meer dan 26.500 studentenwoningen in Nederland. In Rotterdam zijn dat 2700 studentenwoningen. Als dit probleem niet wordt aangepakt, dan zal het tekort oplopen naar bijna 67.000 in 2029.

Daarom pleiten de ondertekenaars ervoor dat de overheid voor 2030 minstens 75.000 extra studentenwoningen bouwt. Verder willen ze gebruikmaken van leegstaande kantoren voor studentenhuisvesting. Ook vragen ze dat 50 procent van de beschikbare kant-en-klare woningen met voorrang wordt toegewezen aan studenten.

Kamer voor iedere student

“We willen graag onze steun betuigen aan studenten, want iedere student moet op kamers kunnen wonen”, vertelt voorzitter Judith Noordhuis van de RKvV. “We hebben schrijnende verhalen gehoord van studenten die een kamer zoeken.” Zelf woont Noordhuis ook in een studentenhuis. “Ik ben lid van een vereniging, waardoor de kans op een kamer over het algemeen groter maakt, maar ik kan me voorstellen dat als je een internationale student bent, of van buiten Rotterdam komt, dit niet vanzelfsprekend is. Ik moest toen ik mijn studie begon bijvoorbeeld in onderhuur wonen omdat ik geen andere optie had.”

Studentenhuisvesting huur tekort studentenwoningen renting studentenhuis woningnood Stock illustratie – Migle Alonderyte

Lees meer

Studenten hebben het zwaar op kamermarkt, tekort neemt alleen maar toe

De druk op de Rotterdamse kamermarkt is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Er is…