Nederlandse studenten wonen steeds minder vaak op kamers. Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 is het aandeel uitwonende Nederlandse studenten afgenomen van 53 naar 44 procent.
Hoge huren
Voor bijna de helft van de thuiswonende studenten zijn de hoge kamerhuren de belangrijkste reden om niet op kamers te gaan, blijkt uit de nieuwe Landelijke Monitor Studentenhuisvesting. Maar nu de basisbeurs weer is ingevoerd zal de vraag weer snel groeien, verwacht Kences, de brancheorganisatie van sociale studentenhuisvesters.
Het tekort aan studentenwoningen is sinds vorig jaar gedaald van 27.000 naar 23.700, maar in 2030 zal het naar verwachting weer zijn opgelopen naar 39.700 à 56.800. Alle reden dus om flink te blijven bouwen, vindt Kences.
Krappe woningmarkt
Het totale aantal uitwonende studenten in Nederland is overigens wel gestegen ten opzichte van 2015-2016. Dat komt doordat Nederland nu veel meer internationale studenten telt, die bijna allemaal op kamers wonen. Van alle 754.500 studenten in Nederland, dus inclusief internationale studenten, zijn er nu 400 duizend uitwonend.
In Amsterdam, Delft, Eindhoven, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Den Bosch, Utrecht en Zwolle is de woningmarkt voor studenten momenteel het krapst.
Rotterdam is duur
De woonlasten zijn in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag hoger dan gemiddeld. Zo kost een kamer met gedeelde voorzieningen in Rotterdam gemiddeld 550 euro per maand, terwijl dat in Leiden bijvoorbeeld maar 460 euro is.
Dus het tekort slinkt helemaal niet. Studenten blijven noodgedwongen vaker thuis wonen.
Ja en nee. Het tekort was wat kleiner dan een jaar eerder, doordat er wat bijgebouwd is, er wat minder studenten waren én doordat studenten vaker thuis blijven wonen. De verwachting is dat het tekort weer oploopt. Dat studenten thuis blijven wonen is natuurlijk deels noodgedwongen, maar het is sowieso een maatschappelijke trend dat jonge mensen in heel Europa later op zichzelf gaan wonen en zich later volwassen voelen dus ik denk dat het iets complexer ligt dan alleen een gebrek aan betaalbaar aanbod.
Reageren niet meer mogelijk.