Ooggetuigen zagen op maandag 5 juni rond het lunchuur twee ogenschijnlijk ‘kneiterdronken’ leden van de JFR over het pad tussen het G-gebouw en de bibliotheek lopen. Een paar zwalkende meters verder viel een van hen om, waarop omstanders tegemoet snelden om water aan te bieden en te ondersteunen. De studente was daarbij aan het huilen en zei volgens de ooggetuigen dat ze het niet aankon om zoveel te drinken en dat ze met vijf personen voor zeven mensen moesten drinken, omdat twee uit haar groepje helemaal niet dronken. Twee andere JFR-leden meldden zich vervolgens en zeiden tegen de omstanders dat alles onder controle was. Naar aanleiding van het incident kwamen drie klachten binnen bij de universiteit.

‘Dit heeft geen plaats op de campus’

Uit navraag bij de JFR blijkt dat het gaat het om twee aspirant-bestuursleden die op dat moment het traditionele ‘campusrondje’ maakten. Daarbij gaan nieuwe bestuursleden langs bij andere verenigingen op de campus om kennis te maken. Zo’n bezoekje gaat meestal vergezeld van een opdracht, volgens de JFR vaak ‘iets dat aansluit bij de discipline van die vereniging, bijvoorbeeld een quizje’.

De JFR zegt niet op de hoogte zijn geweest dat bij die opdrachten ook weleens alcohol moet worden gedronken en vindt dat dat ook ‘geen plaats heeft op de campus’. De voorzitter zegt de activiteit daarom te willen aanpassen. Overigens ontkent hij dat de gevallen studente er alleen vanwege de alcohol zo aan toe was. Het had volgens hem ook te maken met medische omstandigheden en de warmte die dag.

Naar aanleiding van de klachten knoopte de Studentlife Liaison van de universiteit een gesprek aan met de voorzitter van de JFR. De liaison wilde zelf niet reageren op vragen van EM, maar een persvoorlichter van de universiteit laat weten dat dat gesprek nodig was ‘omdat de JFR in overtreding leek van de gedragscode en het campusreglement’. Bij dat gesprek heeft de JFR een waarschuwing gekregen. “In dit gesprek was sprake van reflecterend vermogen en men zag de ernst van de situatie in. Er is afgesproken dat het campusrondje in de toekomst zonder overtreding van gedragscode voor studentenverenigingen of het campusreglement zal plaatsvinden”, schrijft de persvoorlichter verder. “Een traditie waarin alcohol gedronken wordt op de campus is daarmee in strijd.”

Regels onduidelijk

De persvoorlichter maakte niet duidelijk welke regels dan precies door de JFR overtreden zijn; in de gedragscode staat over alcohol alleen dat de verenigingen zich aan de alcoholwet moeten houden, het campusreglement zegt niets over alcoholconsumptie. In de gedragscode staat wel dat leden van verenigingen geen ongewenst gedrag mogen vertonen, waarbij agressie, geweld, seksueel of ander grensoverschrijdend gedrag, pesten, discriminatie en ongelijke behandeling als voorbeelden worden genoemd.

Het is niet bekend welke vereniging de opdracht gaf aan de aspirant-bestuursleden om ‘te drinken voor zeven’ en of deze vereniging ook op het matje geroepen is. Wel zegt de universiteit bij de koepelorganisatie van faculteitsverenigingen nog eens ‘expliciet’ te benadrukken dat rituelen of tradities met alcohol bij geen enkele vereniging kunnen plaatsvinden. “Er mag nooit enige vorm van dwang of drang zijn ten aanzien van het drinken van alcohol of het nuttigen van andere verdovende middelen.”

Alcohol – drankgebruik – drunk – Femke Legué

Lees meer

Waarom het woord ‘biertje’ niet mag. Vijf vragen en antwoorden over het alcoholbeleid op de universiteit

Het alcoholbeleid van de universiteit moet eraan bijdragen dat overmatig alcoholgebruik…