Voorzitter Veerle Petersen kan zich haar Eurekaweek als eerstejaars in 2019 nog goed herinneren. “Ik kwam Ahoy binnen voor de openingsceremonie en dacht: ‘Jeetje, wat is dit groot!’ De week was overweldigend, maar de programma’s hebben mij wegwijs gemaakt. Ik ben ook nog steeds bevriend met medestudenten die ik tijdens de Eurekaweek heb leren kennen.”

Zo inclusief mogelijk

Zo’n goede start gunt ze iedereen. “Wij willen graag dat iedereen zich welkom voelt”, vertelt de masterstudent Medical Business and Innovation. “We richten ons dit jaar op diversiteit en inclusie. Hiervoor werken we samen met het IDEA-center, het centrum dat zich inzet voor inclusieve werk- en leeromgeving op de EUR. Het IDEA-center denkt bijvoorbeeld mee over hoe we verschillende studenten kunnen bereiken, en het kijkt mee naar onze teksten en geven advies over inclusief taalgebruik.”

EM_map_kaart-plattegrond-campus-Woudestein-IkRotterdam-park noord

Lees meer

Vind je weg op de campus met deze plattegrond van EM

EM wijst je de weg! Voor eerstejaars studenten heeft EM een plattegrond gemaakt van de…

Studenten met een functiebeperking kunnen zich bij het Eurekaweek Management – voorheen Eurekaweekbestuur – aanmelden. “We kunnen dan samen een individuele oplossing bedenken. We gaan bijvoorbeeld een alternatieve looproute aanbieden voor deelnemers in een rolstoel, of we informeren lichtflitsgevoelige deelnemers per evenement hoeveel visuele prikkels er zijn.”

Vertrouwenspersonen zijn aanwezig

Het welzijn van deelnemers is volgens Petersen het belangrijkst. De vertrouwenspersonen van de Eurekaweek zijn 24 uur per dag telefonisch beschikbaar voor deelnemers die graag met iemand willen praten over hun mentale welbevinden. “We plaatsen ook hosts bij elk evenement. Dat zijn studenten van de Living Room met wie deelnemers kunnen praten. Ze zijn duidelijk herkenbaar aanwezig”, vertelt Petersen. Het Eurekaweek Management wil alle initiatieven op het gebied van mentale gezondheid graag promoten tijdens de week. “Dit vinden wij belangrijk, zodat studenten, mochten ze later tijdens de studie hulp nodig hebben, al weten bij wie ze terechtkunnen”, zegt ze.

‘Ik ben gewoon in het diepe gesprongen’

Veerle Petersen over haar voorzitterschap

Zelf weet Petersen als geen ander hoe studenten kunnen worstelen met hun mentale gezondheid. “Net als veel studenten had ik het zwaar tijdens de coronatijd. Ik werd steeds onzekerder. Toen dacht ik: ik heb een uitdaging nodig”, blikt ze terug. Vorig jaar werkte ze als crew voor de Eurekaweek. Dat beviel haar zo goed dat ze zich aanmeldde voor het voorzitterschap. “Ik ben gewoon in het diepe gesprongen”, lacht ze.

Duurzaamheid

Net als vorig jaar streeft de organisatie naar een duurzame Eurekaweek. Het eten is overal vegetarisch en deelnemers gebruiken herbruikbare bekers. “We doen alles om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.”

Vanaf nu is het voor Petersen en haar ploeg nog 50 dagen hard doorwerken om alles voor elkaar te krijgen zoals ze het hebben bedacht. “Maar ik kijk ernaar uit om blije gezichten te zien aan het einde van de Night of the Songs. Wanneer deelnemers een fantastische week achter de rug hebben en alles goed en veilig is verlopen, dan is ons harde werk echt de moeite waard geweest.”