Wat eind 2022 begon met een gedachte als ‘we zouden het wereldrecord kunnen verbeteren, waarom niet?’, mondde uit in een ambitieuze poging van RSKV Erasmus. Zesentwintig spelers, waarvan de meesten van RSKV zelf en een paar deelnemers van korfbalteams uit Delft, Leidschendam, Hellevoetsluis en Tilburg, deden afgelopen weekend mee aan de poging voor gemengde teams op een tropisch het veld in Prins Alexander. De eindscore na 33 uur was 826-982.

De historische wereldrecordpoging vond plaats op een zanderig kunstgrasveld. Verspreid om het speelveld lagen flessen water en zonnebrandcrème. De spelers begonnen zaterdagochtend om zeven uur aan de wedstrijd. Gedurende de dag beschermden ze zichzelf tegen de midzomerzon met buckethoedjes en zonnebrillen en zonnebrandcrème.

Net buiten het veld waren twee tenten opgezet. De grootste van de twee bood schaduw aan de wisselspelers, die tussendoor genoten van een door een sportvoedingsdeskundige samengestelde lunch van pasta met groenten. Naast de tent stond een opblaasbaar zwembad, waarin de door de hitte geteisterde spelers af en toe hun toevlucht zochten. De kleinere tent bood niet alleen beschutting aan de twee mensen die de score bijhielden, maar ook aan het belangrijkste apparaat bij deze gelegenheid: de camera. Die camera was essentieel, want daarmee werd de hele wedstrijd opgenomen als bewijs voor Guinness World Records.

World record korfbal_3000_support_Shrey Khurana_25_06_2023
Familie en vrienden juichen de spelers toe tijdens de laatste uren. Beeld door: Shrey Khurana

Het was een uitdaging om de camera aan de praat te houden. “Soms schakelt de camera zichzelf uit, en een paar keer gaf hij aan dat hij oververhit raakte”, zegt Joshua Oosterlaken (24, Quantitative Finance), een van de leden van de wereldrecordcommissie van RKSV. “We dachten dat het zou helpen als we er wat ijspakken op zouden leggen. En dat lukte nog ook!” Voor de zekerheid was er in een gebouwtje net buiten het veld een reservecamera opgesteld, waarmee de wedstrijd ook werd opgenomen.

Een veelbelovende start

Na de eerste zes uur van de wedstrijd stond het precies gelijk: 109-109. “We dachten dat de spelers minder gemotiveerd zouden zijn als het verschil zou oplopen tot meer dan dertig punten, maar het gaat eraan toe als een echte wedstrijd”, zei Menno Smit (21, Management of International Social Challenges) na vier uur spelen. Dankzij die wedstrijdspanning, de muziek, oneindige voorraden water en een vooraf gepland rustschema had Menno er vertrouwen in. “Ik heb het gevoel dat ik dit de komende vier uur makkelijk kan volhouden”, dacht hij. “We zitten in een ritme van één uur rust en twee uur sport. We drinken, eten en rusten zoveel mogelijk.”
World record korfbal_3000_scoreboard_Shrey Khurana_25_06_2023
Het leidende team kwam net tekort om de 1000 punten te halen. Beeld door: Shrey Khurana

Uitdagend weer

Het weer deed de camera en de spelers geen goed. Zonnebrandcrème smeren was noodzakelijk, tot ongenoegen van Floris Verheul, 22 jaar, student Bestuurskunde. “De zonnebrandcrème mengt zich met zweet en druppelt dan in je ogen, een ontzettend rotgevoel”, merkte hij. Hij verwachtte dat zondag een nog grotere uitdaging zou worden, aangezien het dan volgens de weersverwachting meer dan dertig graden zou worden: “Als ik mijn gezicht niet helemaal met zonnebrandcrème insmeer, ben ik morgen zo rood als een tomaat!”

Hoewel er familie en vrienden waren die de spelers aanmoedigden, was zondag inderdaad een grotere uitdaging. Dat was goed te zien aan de reservebank in de tent. Wisselspelers deden zoveel mogelijk een dutje op een opblaasbaar matras en werden vervolgens wakker met rode ogen. Tassen lagen overal verspreid en elk ijspak op de camera smolt zo snel als de score opliep.

World record korfbal_3000_play_Shrey Khurana_25_06_2023
Het groene team neemt een schot. Beeld door: Shrey Khurana

Gewijzigde plannen

RSKV paste de doelstellingen voor de wereldrecordpoging meerdere keren aan. Door de vermoeidheid, in combinatie met de verzengende hitte, mikten de korfballers er nu op om 33 uur te spelen in plaats van 38. Hun nieuwe doel was deels ingegeven door symboliek: “VEO [het Leidschendamse korfbalteam] had een record van 32 uur, maar dat werd om een of andere reden niet goedgekeurd door Guinness. Daarom mikken we op 33”, zegt Mitchel Hartog, 23 jaar, student Data Science aan de Universiteit van Amsterdam. Na twintig uur spelen begon de poging zijn tol te eisen: “We hadden er veel vertrouwen in, maar het wordt echt vermoeiend, vooral ’s nachts was het behoorlijk uitputtend.”

Dat het uitputtend werd, kwam vooral door het gebrek aan slaap. “Bijna iedereen sliep hooguit een uur, en sommigen twee uur”, vertelde Mirte Horstink (24, Geneeskunde), speelster en wedstrijdsecretaris van RSKV. Mirte sliep één uur, zat een uur op de bank en speelde daarna tot zes uur ’s ochtends. “De nacht was zwaar, maar ik denk dat iedereen goed functioneert met de weinige slaap!”

World record korfbal_3000_Exhaustion_Shrey Khurana_25_06_2023
De spelers rusten bij elke gelegenheid. Beeld door: Shrey Khurana

De vereniging gaat nu alle beschikbare bewijsmateriaal verzamelen, dat binnenkort bij Guinness World Records zal worden ingediend. Na indiening moet RSKV twaalf weken wachten om erachter te komen of hun recordpoging als erkend wordt.

Lees meer

Korfbalteam stelt historische promotie naar eerste klasse veilig

Het korfbalteam van studentenvereniging RSKV Erasmus won zaterdag een belangrijke…