“Ik ben een beetje zenuwachtig”, geeft geneeskundestudente Danique Bosman (22) voor de wedstrijd toe. “De laatste keer dat we tegen Dunas 1 speelden, hebben we met 26-15 gewonnen. Ik weet niet hoe de wedstrijd zal verlopen, maar ik denk dat iedereen positieve zenuwen heeft. Tegelijkertijd ben ik enthousiast, want als we winnen, spelen we volgend jaar in de eerste klasse, en dat wordt geweldig!”

Promotie wedstrijd_korfbal-vereniging_18_march_2023_14_Aysha Gasanova
Erasmus 1 (in het groen) probeert een punt te maken. Beeld door: Aysha Gasanova

Ondanks de emoties voorafgaand aan de wedstrijd zijn de kansen zaterdag in het voordeel van de thuisploeg. “We hebben elke thuiswedstrijd sinds september gewonnen, dus vandaag thuis spelen geeft ons nog meer vertrouwen”, zegt Chris van Dijk (42), hoofdtrainer van de ploeg. We spelen tegen de nummer 7, en die zijn al gedegradeerd naar de derde klasse, dus dat geeft ook wat extra vertrouwen.”

Het vertrouwen betaalt zich uit, want Erasmus 1 boekt een ruime overwinning. De wedstrijd gaat eerst gelijk op, maar door het vertrouwen domineert de ploeg het grootste deel van de wedstrijd. Dat is echter niet de doorslaggevende factor die hen dit seizoen naar promotie leidde.

Wat is het geheim van de ploeg achter zo’n indrukwekkend seizoen? “We hebben dit seizoen miraculeuze overwinningen en gelijke spelen gehad”, bekent Roel Brouwer (25, Business Information Management). “Vorig seizoen verloren we soms op wonderbaarlijke wijze, maar dit keer is het andersom. Dit seizoen viel het gewoon onze kant op.”

Promotie wedstrijd_korfbal-vereniging_18_march_2023_roel_brouwer_jelmer_bastiaans_19_Aysha Gasanova
Roel Brouwers en teamcaptain Jelmer Bastiaans. Beeld door: Aysha Gasanova

Na afloop viert het team het bereiken van de eerste klasse. Gejuich, gezang, vreugde en bier worden door iedereen gedeeld. “We beginnen met bier, en dat is nog maar het begin”, lacht Sanne Dikkenberg (18, Liberal Arts & Sciences). Ongeacht het overvolle weekendschema van het team zijn ze van plan om ervan te genieten. “Sommige leden van de vereniging zullen het in Groningen vieren omdat daar een toernooi is”, zegt Roos Meijer (22, Financiële Economie). “Zelf zullen we het hier in ons eentje vieren met biertjes en daarna gaan we waarschijnlijk uit.”

Promotie wedstrijd_korfbal-vereniging_18_march_2023_sanne_dikkenberg_roos_meijer_22_Aysha Gasanova
Sanne Dikkenberg en Roos Meijer vieren de overwinning. Beeld door: Aysha Gasanova

De ploeg is erop gebrand kampioen van de tweede klasse te worden, wat volgende week al kan. Mocht dat gebeuren, dan zou volgens aanvoerder Jelmer Bastiaans (24, afgestudeerd in media en journalistiek) een cliché over korfballers waarheid kunnen worden. “De enige keer dat we samen douchen is als we kampioen zijn, en dat kunnen we worden als we volgende week winnen”, lacht hij.

Promotie wedstrijd_korfbal-vereniging_18_march_2023_03_Aysha Gasanova
De spelers van Erasmus 1 peppen elkaar op voor de wedstrijd. Beeld door: Aysha Gasanova

De eerste klasse is het vijfde niveau in de Nederlandse korfbalcompetitie. RSKV Erasmus speelde nog nooit eerder in de eerste klasse. Door de promotie is Erasmus 1 het hoogst spelende team uit Rotterdam en het hoogst spelende studententeam van Nederland.

Read more

Topsporters ontmoeten elkaar in het sportgebouw

Hoe combineren topsporters hun studie met topsport? ‘Ik plan elk uur van mijn dag,…