Met een campagne op de campus willen de Gemeente Rotterdam, de Erasmus Universiteit en Youz verslavingszorg bewustzijn creëren over de criminele activiteiten achter harddrugs. Op een van de posters staat: “Met ieder pilletje en grammetje houd je dit in stand.” Zolang er mensen drugs willen gebruiken worden er jonge jongens worden het criminele circuit ingetrokken, legt een van de anonieme ex-dealers uit in de film, ‘want die jongens hebben geld nodig en dealen lijkt makkelijk’.

Heftige beelden

De rustgevende en gezellige omgeving in de Living Room contrasteert deze week met posters vol bloed, wapens en drugs. Het zijn nogal heftige beelden, vindt Ella Goldfarb (23, afgestudeerd bij Psychologie). “Ik weet niet zeker of deze campagne relevant is voor alle studenten, ik zag een paar studenten die bijna geschokt leken door wat er op de posters te zien is. Zeker in de context van de Living Room valt het op.”

Onderzoek van het Trimbos Instituut uit 2021 toont aan dat van alle studenten in het hoger onderwijs 23 procent ooit harddrugs heeft gebruikt. Ahmed Karsoon (30), een van de hosts in de Living Room en derdejaars Psychologie, zegt: “Drugsgebruik komt voor onder studenten van alle faculteiten, alle leeftijden en alle nationaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan ADHD-medicatie zoals Ritalin voor een tentamen, of mensen die graag uitgaan en harddrugs als xtc of cocaïne gebruiken.”

ex-drugsdealer drugs living room 2_ 3000_Felice de Man
Polina en Ahmed bekijken de film. “Je ziet dat drugsgebruik jou niet alleen persoonlijk beïnvloedt, maar vooral ook de community van drugsdealers.” Beeld door: Felice de Man

De dealer is de lul

In de film delen ex-dealers hun ervaringen gebaseerd op waargebeurde verhalen. Het gaat onder andere over normalisering. Een anonieme ex-dealer vertelt: “Als jij wat drugs wil, moet íemand ervoor zorgen dat het bij jou terecht komt. Jij hebt alleen géén idee wat er allemaal voor shit gebeurt om dat pilletje of grammetje bij je te krijgen.”

Drie ex-dealers komen in de film aan het woord. Een van hen begon op zijn zestiende met dealen, omdat hij zijn moeder en broertje uit geldnood wilde helpen. Hij benadrukt: “Je moet je wel beseffen dat het een circuit is dat er is zodat jij drugs kan gebruiken. Alleen de dealer is de lul. En jij kan lekker vrijuit rondlopen.”

De werking en risico’s van allerlei soorten drugs op een rijtje.

De verhalen zijn ook te lezen op bekentenissenvanexdealers.nl

Polina Stenina (21) is derdejaars psychologiestudent en is positief over de film: “Je ziet dat drugsgebruik jou niet alleen persoonlijk beïnvloedt, maar vooral ook de community van drugsdealers. Ik denk dat het goed is om op de hoogte te zijn van de bredere impact. Iedereen weet wel ongeveer wat de gezondheidseffecten van drugs zijn, maar niet veel mensen weten hoe vergaand en diepgeworteld het systeem is.”

Oordeelloos

Preventiedeskundige Ilse Anker (31) van Youz verslavingszorg besprak het onderwerp vorige week met studenten in de Living Room: “Studenten moeten vaak eerst even aanvoelen dat ik heel open-minded ben, niets kan mij shockeren omdat ik allerlei situaties voorbij heb zien komen in mijn werk. Ik ben een hulpverlener en ik ben oordeelloos. De oprichters van de campagne willen absoluut niet met het vingertje wijzen, ook omdat dat helemaal niet werkt”, vertelt Anker. “We zijn sowieso altijd bezig met de vraag hoe we studenten het beste kunnen aanspreken. We passen op dat de campagne niet té hip is en we blijven bij de kern.”

Dit valt Ella ook op: “Ik ben geïntrigeerd door de aanpak. Door bekentenissen van mensen die directe ervaring hebben, krijg je een beter beeld. Op andere scholen ben ik gewend dat er slechts wordt geroepen dat drugs slecht zijn en dat je tegen drugs moet zijn, maar ze leggen het niet verder uit.” Ze merkt wel op dat de posters alleen in het Nederlands zijn: “Hiermee spreek je een groot deel van de studenten niet aan.”

Iets wat veel studenten, maar ook mensen in het algemeen, verrast, is de impact van drugs op het milieu, vertelt Anker. De hoeveelheden chemisch afval en uitstoot van de drugsindustrie zijn onderbelicht. Anker: “We zien soms ‘groene’ zakjes in plaats van plastic zakjes voor de drugs”, maar die zijn een druppel op een gloeiende plaat.

Het is lastig te meten wat de impact van zo’n campagne precies is op de studenten, zegt Anker, maar ze hoopt dat studenten het onderwerp ‘op een terrasje met vrienden bespreken’.

Heb jij vragen of wil je iets bespreken? Je kan anoniem contact opnemen via de website of mailen met Ilse Anker van Youz.

Lees meer

‘Andere criminaliteit verdwijnt uit beeld door focus op drugs’

De moorden op advocaat Derk Wiersum en journalist Peter R. de Vries, een afgehakt hoofd…