Het protest in Rotterdam volgde op demonstraties in Brussel, Gent, Brugge en Den Haag. De dood van Sanda Dia, een aspirant-lid van de voormalige studentenvereniging Reuzegom van de KU Leuven, volgde op meerdere ontgroeningsactiviteiten opgelegd door de achttien leden van de vereniging. De student moest een gemalen muis eten, een levende goudvis doorslikken en grote hoeveelheden visolie drinken. Ook moest hij uren in een kuil gevuld met ijskoud water zitten.

Onder de demonstranten waren ook medewerkers en studenten van de Erasmus Universiteit. “Het is belangrijk dat we bewustzijn creëren over de onrechtvaardigheden die in onze samenleving bestaan”, zegt Jasmin Seijbel, een 31-jarige promovenda aan de ESHCC. “De zaak vond plaats in België, maar heeft nog steeds veel te maken met onze eigen samenleving.”

Verkleed als KKK-leden

sandadia-protest-centraal-kanea indigo speech 3-samir-abdullayev
Het protest begon rondom het nieuwe standbeeld Moments Contained bij het Centraal Station.

Volgens berichtgeving maakten Reuzegom-leden zich schuldig aan verschillende vormen van racisme. Voor Aki Negate, een 25-jarige psychologiestudent, is het duidelijk dat het gedrag van Reuzegomleden ten opzichte van Sanda Dia racistisch gemotiveerd was. “Ze gebruikten het n-woord, ze verkleedden zich als KKK-leden en ze filmden zichzelf terwijl ze een dakloze zwarte persoon vernederden”, vertelt hij. “Het racisme van de vereniging staat buiten kijf en de racistische manier waarop ze Sanda Dia behandelden is ook duidelijk.”

Tot ongenoegen van de demonstranten kregen de achttien leden van de studentenvereniging een boete van 400 euro en werden ze veroordeeld tot 200-300 uur taakstraf. “Ik denk dat de straf voor het doden van iemand normaal gesproken zwaarder is dan dat”, denkt Neilabh Sinha (30, promovendus aan de Universiteit Leiden). “Iemand anders zou, ik weet het niet, vier, vijf jaar gevangenisstraf krijgen?” Volgens de rechtbank waren de achttien leden schuldig aan de ‘onbedoelde dood’ van Sanda Dia.

Verschillende behandeling

Kanea Indigo, een 24-jarige filmregisseur die het protest in Rotterdam en Den Haag organiseerde, uit ook zijn ongenoegen over de behandeling van de zaak. “Ik denk dat het heel anders zou zijn als het achttien jongens van kleur waren die de misdaad hadden gepleegd. De media vervagen ook altijd de foto’s van de verenigingsleden, en dat gebeurt nooit wanneer een zwarte persoon zelfs maar de kleinste misdaad begaat.”

Sanda-Dia-et-ses-bourreaux-3-2000px

Lees meer

Werkstraffen voor dodelijke ontgroening Sanda Dia

Achttien leden van de Leuvense studentenvereniging Reuzegom krijgen werkstraffen van…