De studentenband Empa Nadas opende de liveshow in het Paviljoen met zijn versie van Fifty Ways to Leave Your Lover. Het hele programma, georganiseerd door Studium Generale en EM, stond bol van de live muziek. Ook de winnaars van de EURvision Songcontest Sharon en Ralph speelden een liedje, Rosann Kerkhaert (halvefinalist The Voice van Vlaanderen) zong haar eigen nummer Avondzon en student Kay Dee liet haar protestlied horen. De campusdichter Will Makin droeg een gedicht voor en onderzoeker Samira van Bohemen vertelde over het jaar van het LoveLab.

Inspirerende verhalen

Tussen de optredens door gingen presentatoren Tessa en David in gesprek met de genomineerden. “Mijn lievelingsboek is Matilda”, vertelde genomineerde Amran Mahamed. “Toen ik op mijn achtste in Nederland kwam wonen gaf mijn basisschooljuf me het boek van Roald Dahl. Het was mijn eerste boek ooit. Ze heeft mij aangemoedigd om meer te gaan lezen. Ze heeft me gezien en geïnspireerd en ik wil een rolmodel worden zoals zij voor mij was.” De juf in de zaal is zichtbaar geraakt door Amrans woorden.

Süheyl Uyar en Tevfik Çiçek vertelden over hun reis naar Turkije om de overlevenden van de aardbeving te helpen. “Toen we de beelden van de ramp zagen, dachten we: we studeren geen Geneeskunde om hier thuis naar te kijken, we moeten iets doen. Dus we vertrokken direct”, vertelde Süheyl op het podium. Tevfik voegde eraan toe: “Winnen is niet ons doel, we willen vooral mensen inspireren om hun naasten te helpen.”

Lees meer

Hassnae wil het rolmodel zijn dat ze zelf niet had

Hassnae Boubrik (20) is derdejaars geneeskundestudent aan het Erasmus MC. Ze groeide op…

Onverwacht

Winnares Hassnae had helemaal niet verwacht dat ze zou winnen, vertelde ze na de show. “Wat ik heb gedaan is zo klein in vergelijking met andere genomineerden”, zei ze bescheiden. “Süheyl en Tevfik hebben bijvoorbeeld letterlijk hun leven op het spel gezet om mensen te helpen. Het is al een eer om hier te zijn. Dat ik deze verkiezing heb gewonnen, bewijst dat er meer mogelijk is voor islamitische vrouwen als ik.”

Lees 2 reacties