Temperaturen van in de twintig graden, een heldere lucht, kalm water en een lichte bries: de omstandigheden hadden niet beter kunnen zijn voor de jaarlijkse teamzeilwedstrijd van RSZV. De vrolijke muziek, Albert Heijn-kratten vol voedsel en drank, zitzakken en studenten die het lekker rustig aan doen bij de aanlegsteiger verraden dat het hier niet alleen om de wedstrijd gaat.

Baywatch

Dutch-Student-Championship-Team-sailing-competition_01 – Olivia Moors_Aysha Gasanova
Olivia Moors Beeld door: Aysha Gasanova

In feite is het een driedaags evenement waarin de deelnemers bij elkaar komen in de buitenlucht, met elkaar kletsen, de avond vóór de finale feesten en in de ochtend van de finale bijkomen van een kater. In die finale nemen zes studentenzeilverenigingen uit zes steden (Amsterdam, Delft, Enschede, Groningen, Nijmegen, Rotterdam) het tegen elkaar op.

“Het is leuk om het tegen elkaar op te nemen, en dat is waar het dit weekend allemaal om draait, maar de sfeer en de mensen die bij elkaar komen zijn ook belangrijk”, zegt Olivia Moors (20), student Economie en Bedrijfseconomie aan de EUR en voorzitter van de commissie die het kampioenschap organiseert. De finale weerhoudt niemand ervan de avond van tevoren bij de aanlegsteiger het Baywatch-feest bij te wonen, en het feest weerhoudt niemand ervan de volgende middag te zeilen.

Nog gastvrijer dankzij het weer

Dutch-Student-Championship-Team-sailing-competition_07 – Anne-Sophie Balk_Aysha Gasanova
Anne-Sophie Balk Beeld door: Aysha Gasanova

Aangezien de deelnemers uit verschillende delen van Nederland komen, steekt de vereniging werk in de ontvangst van de gasten. Bij inschrijving ontvangen de deelnemers een goodie bag met droge sokken met RSZV-opdruk, een fles water en een tijdschrift over zeilen. Daarnaast zijn er door het bestuur tenten geregeld in Blijdorp.

Wat vooral opvalt, ook al ligt dat buiten de macht van de RSZV, is het weer. De weerkaatsing van de aangename zonnestralen op het oppervlak van de Kralingse Plas is wat deze wedstrijd uniek maakt voor deelneemster Anne-Sophie Balk (24), student Geneeskunde van de Radboud Universiteit, die voor de zevende keer meedoet. “Dit evenement is altijd waar ik het meest naar uitkijk”, laat ze weten. “Vorige week regende het nog, en nu is het zonnig, en zo gaat het ieder jaar. Ik weet niet hoe ze dat doen!”

Zeilen is voor iedereen

Dutch-Student-Championship-Team-sailing-competition_09-Luisa Oyens_Aysha Gasanova
Luisa Oyens Beeld door: Aysha Gasanova

Het evenement is minder competitiegericht dan je zou denken: je hoeft niet per se jaren zeilervaring te hebben om deel te nemen. Luisa Oyens (20), student aan het university college: “RSZV steekt er echt moeite in om studenten zonder ervaring het zeilen bij te brengen.”

De deelnemers trainen eens in de zoveel weken, waar ze veel plezier aan beleven. Luisa: “Als je wil gaan zeilen, dan moet je beslist overwegen om bij een team te gaan. Ik heb een paar teamgenoten die geen ervaring hebben, maar dat wordt goedgemaakt door de ervaren zeilers. Iedereen leert van elkaar.”

Vieringen

De zon schijnt op zijn uitbundigst als het tijd is om de winnaars van het kampioenschap teamzeilen van dit jaar vast te stellen. Een uur lang strijden de teams op het water, maar eenmaal uit het water worden de deelnemers begroet door een zwarte foodtruck met friet, dansmuziek en talloze plastic pitchers vol verkoelend bier.

De teams die als tweede en derde eindigden, ontvangen respectievelijk zilveren en bronzen medailles. De winnaars van RSZV ontvangen hun gouden medailles, die twintig minuten later niet meer aan de lintjes vastzitten. Voor de gelegenheid ontkurken ze een fles champagne,  waarvan de inhoud voor het merendeel op de grond of in het water terechtkomt. Het winnende team sluit het weekend af met een overwinningsduik.

Dutch-Student-Championship-Team-sailing-competition_15_Aysha Gasanova
Champagne na de overwinningsduik Beeld door: Aysha Gasanova

Twee van de winnaars, Niek Kampherbeek (21, Rechten en Economie) en Lizet de Vries (22, Technical Medicine), wonnen vorig jaar ook al. Het is vooral de chemie tussen de teamleden die zorgt voor de tweede titel op rij. Lizet: “We kennen alle teamleden van kind af aan, en zeilen hebben we hier op de Kralingse Plas geleerd.” Desondanks voelde Niek tijdens het zeilen in de finale wel de effecten van het feest de avond ervoor: “Zeilen wordt een stuk technischer als je een kater hebt!”

Lieke van Nieuwenhuizen-Linn van Aanholt-Marieke Keijser-Nienke von Hebel_Lotte Burger

Lees meer

Primeur: damesroeiers van Skadi winnen Varsity

Groot feest bij Skadi: de Dames Vier won afgelopen weekend de Varsity. Het is voor het…