Het was afgelopen zondag een heel bijzondere dag voor de Rotterdamse studentenroeivereniging Skadi. Op het Amsterdam-Rijnkanaal in Houten won het vrouwenteam van de vereniging voor de eerste keer de Varsity, het grootste studentenroeitoernooi in Nederland.

Dit jaar vond de 139e Varsity plaats. De mannen van Skadi hebben negen keer eerder de prijs in ontvangst mogen nemen, de laatste keer in 2015. Pas sinds 2017 is er ook een wedstrijd voor vrouwelijke roeiers. Bij de mannen won dit jaar de Utrechtse studentenroeivereniging Triton.

Kers op de taart

“Mijn carrière was al heel mooi, maar dit is de kers op de taart”, zegt Marieke Keijser, één van de vier Skadi-roeiers en voormalig Olympiër. De andere winnaars zijn Nienke von Hebel, Linn van Aanholt en Lieke van Nieuwenhuizen. De student Health Policy & Management won goud op de Europese kampioenschappen in 2018, zilver op de wereldkampioenschappen roeien in 2019 en brons op de Olympische Spelen in 2021. Inmiddels is ze zeven jaar lid bij de roeivereniging. “Deze overwinning maakte meer indruk op mij dan de huldigingen op de Olympische Spelen”, vertelt ze. “Dit is echt iets wat je voor de vereniging doet, de Spelen doe je alleen voor jezelf.”

Bovendien heeft ze het gevoel dat ze samen met haar team ‘een beetje geschiedenis’ heeft geschreven, zegt ze. De overwinning betekent volgens een traditie van de vereniging dat de vier winnaars witte jasjes mogen dragen. “Die traditie is van generatie op generatie doorgegeven, maar tot nu toe droegen alleen mannen de jasjes”, vertelt ze. “Nu zijn er vrouwelijke voorbeelden die ook rondlopen in witte jasjes, ik denk dat dit andere vrouwen inspireert.”

Goed gefeest

Hoewel het tijdens de wedstrijd al gauw duidelijk werd dat Skadi ging winnen, vond Marieke het toernooi wel spannend. “Dit was mijn eerste wedstrijd na de Spelen waar ik weer echte druk ervaarde. Ik was opgelucht toen het voorbij was.”

De overwinning werd uitgebreid gevierd. Na een winnaarsdiner in Houten, een groot onthaal op Rotterdam Centraal en een ceremonie eindigde de dag met een kroegjool. “Ik heb wel even goed gefeest”, zegt Marieke lachend. “Opstaan ging maandag niet super gemakkelijk.”

varsity-4

Lees meer

‘Roeien is ons leven’

EM-verslaggever en international Ivar Laanen reisde af naar het Amsterdam-Rijnkanaal voor…